Van linksboven naar rechtsboven Silke Ammerlaan, Ghorzang Rahimi, Chaymae Boudra en Rozemarijn Veldhuyzen. Onder: wethouders Paul Dirkse en Marleen Damen. (Foto: Buro JP).

Leidse Jeugdlintjes uitgereikt bij kinderen thuis

Vier jongeren werden zaterdag 21 november namens de gemeente Leiden verrast met een Leids Jeugdlintje. De onderscheiding wordt jaarlijks toegekend aan jongeren die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor hun omgeving. Het was voor de tiende keer dat de Leidse Jeugdlintjes werden uitgereikt, alleen gebeurde dat dit keer (buiten) aan huis.

Het Leidse Jeugdlintje werd dit jaar overhandigd aan Silke, Chaymae, Ghorzang en Rozemarijn. De jury van het Jeugdlintje prees de vier jongeren om hun positieve en inspirerende houding en hun inzet voor anderen: “Dat is een heldendaad op zich.” De lintjes werden uitgereikt door wethouders Marleen Damen (Jeugdzorg & Welzijn) en Paul Dirkse (Sport). Dat gebeurde aan huis en rekening houdend met voldoende afstand.

Silke Ammerlaan (16) kreeg het lintje met name voor haar extra inzet op school. Op het Da Vinci College volgde ze een opleiding tot peer leader, om vervolgens brugklassers te begeleiden. Silke staat bol van vrolijkheid, energie en hulpvaardigheid, zo is te lezen in haar aanmelding. Ze maakt onderdeel uit van de leerlingenraad, maar assisteert ook op open dagen, sportdagen en voorlichtingsavonden. Bovendien geeft Silke hockeytraining. De jury van het Leidse Jeugdlintje concludeerde: “Elke school heeft een Silke nodig.”

Chaymae Boudra (18) was al jarenlang vrijwilliger bij het leszwemmen vanuit zwem- en waterpolovereniging ZVL-1886. Bovendien was ze trainer bij de minioren wedstrijdzwemmers. Ingewijden bij ZVL-1886 omschrijven Chaymae als beleefd, doortastend en betrouwbaar. Door haar drukke bestaan en privéomstandigheden besloot ze kortgeleden om haar ondersteunende activiteiten af te bouwen. Ze krijgt het Jeugdlintje voor haar inzet en wordt geroemd voor het feit dat ze prioriteiten weet te stellen.

Ghorzang Rahimi (17) maakt bij het Stedelijk Gymnasium indruk met zijn proactieve en enthousiaste houding: “Hij verspreidt energie en vreugde.” Ghorzang zet zich vanuit school bijvoorbeeld in voor mensen die het minder hebben. Hij organiseerde activiteiten voor kinderen uit het asielzoekerscentrum in Katwijk. En regelde een ontspannen boottocht voor dak- en thuislozen. Bovendien geeft hij iedere zaterdag ‘met een grote glimlach’ taekwondo-les aan jongerengroepen.

Rozemarijn Veldhuyzen (18) geeft vrijwillig zwemles aan kinderen bij haar zwem- en waterpolovereniging. Ook verzorgt ze zweminstructies aan volwassenen en ze gaf tot kort geleden trainingen dameswaterpolo. Alsof dat nog niet genoeg is, maakte ze ook onderdeel uit van commissies, zoals voor het jeugdkamp, de Grote Clubactie en de activiteitencommissie. Ook bij haar scoutingvereniging én op school is ze zeer actief met extra activiteiten. Én Rozemarijn heeft meerdere bijbaantjes. Dit alles leidde bij de jury van het Leidse Jeugdlintje tot verwondering: “Hoe houdt zij alle ballen in de lucht?”

De uitreiking van de Jeugdlintjes vond dit jaar buiten plaats bij de jongeren aan de deur, op veilige afstand in verband met de corona. Wethouder Marleen Damen (Jeugdzorg & Welzijn) reisde af naar Ghorzang en Silke, terwijl Paul Dirkse (Sport) een bezoek bracht aan Rozemarijn en Chaymae. Het lintje zelf en de bijbehorende bloemen en presentjes werden corona-proof overgedragen via een statafel. Vanuit de gedachte ‘jij maakt indruk op ons, dan maken wij indruk op jou’, kregen de jongeren ook een intense eenmans-haka voorgeschoteld, door een speciale haka-man. Een haka is een traditionele, woeste dans die bedoeld is om te imponeren. Een blijvende en krachtige indruk, die volgens de jury van het Leidse Jeugdlintje goed past bij de kracht van deze jongeren.

De jury van het Leidse Jeugdlintje bestaat uit vijf personen: Robin van Wieringen van SOL, Claudy Luiten van SO-T Mytylschool De Thermiek, VVD-gemeenteraadslid Tom Leest, GroenLinks-gemeenteraadslid Marleen Schreuder en PvdA-wethouder Gezondheid, Jeugdzorg & Welzijn Marleen Damen. De lintjes zelf wordt traditiegetrouw uitgereikt op of rond de Internationale dag van de Rechten van het Kind (20 november).

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×