Vernieuwd Kooiplein kampt met zwerfvuil en leegstand

52

Twee jaar na de feestelijke opening van het volledig opgeknapte Kooiplein ligt het er wat verlaten bij. Eén van de grootste winkelpanden staat sinds een half jaar te huur, van regulier onderhoud door de gemeente is nog geen sprake en ondanks een bijna dagelijkse schoonmaak ligt het plein regelmatig vol met zwerfvuil. Maar er is ook hoop: binnenkort opent een nieuwe versmarkt haar deuren en achter de schermen wordt in stilte onderhandeld over een plan voor nieuwe horeca.

Dat bezoekers het plein nog niet goed weten te vinden komt voor een belangrijk deel door verhuizing van publiekstrekker Albert Heijn naar de overkant van de Kooilaan, waarmee het plein al snel minder werd bezocht. Afgelopen zomer sloot daarnaast ook Etos haar deuren, waardoor ook dat pand leeg kwam te staan en het aantal bezoekers aan het plein verder afnam. “Dat is zeker te merken in het aantal mensen dat hier dagelijks over het plein loopt”, verzucht een van de ondernemers die nog wel aan het plein is gevestigd.

Nog niet overgedragen aan gemeente
Maar het vergroende plein nodigt ook niet erg uit om te bezoeken. Er is veel zwerfvuil te vinden en er blijven regelmatig resten achter van voedsel dat aan dieren wordt gevoerd. “Eenden en ganzen krijgen zoveel brood aangeboden dat het slecht voor hen is”, schrijft de gemeente deze maand in een nieuwsbrief aan bewoners, waarin ook de aantrekkingskracht op ratten en meeuwen wordt benadrukt. Voor duiven gold daarom al langer een voerverbod op en rond het plein en daar is deze maand het voeren van andere (water)vogels bijgekomen. Binnenkort worden er rond het plein borden geplaatst die het verbod onder de aandacht moeten brengen.

Dat is echter maar één van de maatregelen die nodig zijn om het plein aantrekkelijker te maken, zegt de voorzitter van de winkeliersvereniging Mark Feitz (van de Primera op het plein). “De gemeente doet op dit moment alleen het hoogstnoodzakelijke omdat het plein nog niet officieel is opgeleverd.” Hoewel ontwikkelaar Heijmans de meeste werkzaamheden aan het plein al in 2017 afrondde, is het project officieel nog niet opgeleverd. Dat gebeurt volgens de ontwikkelaar ‘in de komende maanden’, nadat alle werkzaamheden aan de openbare ruimte zijn afgerond. “Als het goed is gaat de gemeente dan meer doen aan het onderhoud van het plein”, hoopt Feitz, doelend op lang niet gemaaid gras en zwerfvuil in en rond de nieuw aangelegde gracht.

Plein tot leven brengen
De gemeente Leiden bevestigt desgevraagd dat het plein nog niet wordt beheerd door de gemeentelijke dienst Beheer en dat er nu alleen de hoogstnodige schoongemaak wordt gedaan. Pas na de officiële overdracht van de buitenruimte aan de gemeente zal ook het groen worden aangepakt. De schoonmaak die nu al wel wordt gedaan, levert voor winkeliers en bezoekers van het plein overigens ook nog niet het gewenste resultaat, getuige het zwerfvuil waar het gebied mee kampt.

Naast de erkenning dat er wellicht meer schoonmaak nodig is rond het plein, laat de gemeente ook weten dat er wordt gezocht naar een meer structurele oplossing voor het gebied. “Het is belangrijk dat het plein tot leven komt”, zegt een woordvoerster, die benadrukt dat de gemeente daarvoor wel afhankelijk is van ondernemers die zich rond het plein willen vestigen.

Daaraan wordt druk gewerkt, blijkt uit een rondgang onder de ondernemers. De eigenaar van een kleine versmarkt op het plein vertelt trots dat hij binnenkort verhuist naar het voormalige pand van de Etos, tegenover zijn winkel. In eerste instantie werd daar een tijdelijke matrassenverkoop geopend, maar die maakt begin volgend jaar plaats voor de nieuwe Versmarkt Kooiplein, waarmee een divers publiek uit de wijk naar het Kooiplein moet worden gelokt.

Grootste pand staat leeg
Dat probeerde een vestiging van Tangermarkt overigens ook, maar die winkel bleek afgelopen juni te groot en ‘bewoners uit de Kooi wisten ons niet te vinden”, zei een medewerker tijdens de sluiting van de halal-supermarkt afgelopen voorjaar. Sinds juni zoekt verhuurder Van der Plas uit Katwijk daarom naar een nieuwe uitbater voor het grootste pand aan het plein. Veel wil hij daar niet over zeggen, ook niet op de vraag of het pand wellicht te groot is voor één uitbater, zoals verschillende ondernemers rondom het plein zich afvragen. “Alles is nog mogelijk”, zegt de verhuurder aan de telefoon. “We proberen nu eerst alle vierkante meters in één keer aan iemand te verhuren. Daarna gaan we pas kijken naar een eventuele splitsing.”

Impressie van de nieuw te bouwen horeca op het Kooiplein

Nieuwe horeca
Ondertussen wordt er door onder meer de gemeente en bedrijfsmakelaar Barnhoorn uit Leiden in stilte nagedacht over het bouwen van een nieuwe horecagelegenheid. In de originele plannen voor het nieuwe Kooiplein (Het Plein van Leiden) werd een aantal jaar geleden ruimte gemaakt voor een horecagelegenheid aan de zijkant van de moskee. “Uitgangspunt is een ‘kiosk-achtig’ gebouw dat qua architectuur past binnen het Kooiplein”, werd toen geschreven over het stukje grond.

“De toevoeging van horeca zou het plein voor mensen aantrekkelijker kunnen maken”, zegt een woordvoerder namens de gemeente. Die zit daarom om tafel met de eigenaar van de grond en een vooralsnog onbekende ondernemer die zich er mogelijk wil vestigen. Veel meer willen de betrokkenen er niet over zeggen. Ook de voorzitter van de winkeliersvereniging houdt zich op de vlakte, naar eigen zeggen omdat hij niet op de hoogte is van de plannen. “Maar als het iemand is die er bloeiende horeca van kan maken, dan is dat natuurlijk prima”, aldus Feitz.

Vijf jaar de tijd
Om het plein aantrekkelijker te maken voor winkelend publiek organiseerde de winkeliers afgelopen tijd al meerdere braderien. In de komende decembermaand wordt elk weekend een ander koor uitgenodigd om het plein in kerstsferen te brengen; van het Viswijvenkoor tot Collegium Musicum. “Op die manier proberen we het plein wat gezelliger te maken”, zegt Feitz. De komende tijd komt er ook wat meer publiciteit voor het plein, zodat mensen het plein ‘met twee ruime parkeergarages’ hopelijk steeds beter weten te vinden. Maar dat kan best nog even duren, weet ook Feitz, die met vertrouwen naar de toekomst kijkt. “Bij een nieuw winkelcentrum als het Kooiplein duurt het gerust vijf jaar voordat een winkel gaat renderen, dat heeft tijd nodig.”

Deze diashow vereist JavaScript.

Delen

52 reacties

  • Ja als je 2 supermarkten in de buurt hebt en je komt er dan bij als Tangermarktmet de gedachte dat je in Marokko woont en werkt dan gaat het fout. Te duur en te vies. Ben er 1 keer geweest, toen had ik het wel gehad. 10 meter terug heb je het mmoiste fruit en groente. Dan heb je Tanger niet nodig. Zwerfvuil? Ja die school kinderen vinden dat er te weinig afvalbakken staan. Er moet een afval goot komen zodat ze hun afval los lunnen laten waar ze lopen. Maar ook de gemeente mag er wel wat aan doen. Regelmatig zijn de bakken vol. Men gooit het er bij en de wind doet de rest. Een bord met de melding om de duiven niet te voeren werkt dus niet. We hebben toch ook Nota’s in De Kooi. Dus gewoon handhaven en plaats een Verbodsbord om duiven te voeren.

  • Maurice Roelandse op

   Het gaat erom wat het aanbod is. Er zijn nu 2 grote supermarkten en er komt dus een derde bij. Verder een bakker, primera, kruitvat en een scooterzaak. Dat is het. Zorg voor meer variatie en de oude ah opdelen in meerdere winkels dan komt het publiek wel. Ook een wekelijkse markt op het plein en rondom het water zal goed doen.

 1. Wytzia Raspe

  Kampen met leegstand? Er staat 1 winkel leeg. Maar doordat bij de herinrichting de loop is verlegd naar de overkant zal het aan die kant moeilijk verkopen worden.

  • Is een grote winkelruimte die leeg staat en niet verhuurd kan worden, geen leegstand dan??

 2. Tineke Bijkerk

  Nou die beddezaak heeft het ook lekr druk hahaha gaat nu al met korting weg nog 3 maanden en die is ook weg laten ze er een lekr vreettent plaatsen

 3. Walter Leiden

  Tja , er is geen normale winkelier die daar nog wil zitten, die buurt is (samen met de hofjes lans de zwijger) al jaren de anus van Leiden ,overvallen , meisjes die lastig worden gevallen,diefstallen .. etc. etc. misschien dat een winkelier die een band heeft met de buurt/inwoners daar wel nog wat kan verdienen .. een islamitische slager ,crimineel belwinkeltje of een Shisha lounge .. het algemeen bekend dat die wel gevrijwaard zijn van diefstal en overvallen aangezien die dezelfde culturele achtergronden hebben.

  • heb je walter weer met z’n racistische gezwets. Houd gewoon je bek als je niet weet waar je over praat.

  • Je mag het.niet zeggen natuurlijk, maar walter heeft wel gelijk. Geen enkele sport accommodatie kent zoveel fietsdiefstallen als De Zijl en het lijkt me sterk dat Roderick en Kees daar schuldig aan zijn.

 4. Ze kunnen er beter ACTION plaatsen .Daar komen wel mensen op af !! En ze kunnen nog een uur gratis parken ook .

 5. Jolanda Devilee

  Het zwerfvuil beperkt zich niet tot het plein, omliggende straten hebben er ook last van. Misschien moet de huur wat omlaag en een aantrekkelijk aanbod van winkels, zoals big bazaar, action, zeeman, wat hier in de wijk het beste past.

 6. Linda Preenen

  Van die grote zaak 3 winkels maken en de huur verlagen is niet van de gemeente hè dat pand
  En die bedden zaak begon al met korting toen die begon

 7. A van Bohemen op

  zolang de gemeente niet groots kenbaar maakt dat je in de parkeergarages 1 uur gratis kan parkeren hoeft er voor mij geen andere winkels bij te komen en zeker geen horeca. de parkeer druk is al MEGA hoog in de ringkade en bilitonstraat en word alleen maar meer. En door het asociale gedrag van mensen ook een hoop schade aan auto bij de bewoners omdat mensen te beroerd zijn om hun wagentje terug te brengen of de auto toch even in dat gaatje te proppen waar het eigenlijk niet kan.Of even het asbakje legen van de auto bij jou op de stoep enz. Wij zijn hier nu al 2 jaar met de gemeente over in conclaaf maar al wat het heeft opgeleverd is een klein bord die soms langs de weg gezet word waarop staat dat je 1 uur gratis kan parkeren alleen het probleem is dat je het niet kan lezen als je langs rijd veel te klein en de kleur stelling slaat ook nergens op licht blauw met witte letters dus dat valt niet op.

  • zolang de gemeente niet groots kenbaar maakt dat je in de parkeergarages 1 uur gratis kan parkeren… In de omliggende straten ook reeds door u benoemd, wordt de druk groter, omdat men denkt dat t 1 uur gratis parkeren ook in de omliggende straten geldt en handhaving? Da’s een lachertje… Die zie je meestal pas, als t leed allang geschied is…

 8. Een Leids burger op

  Het Kooiplein lijkt nog meer een typische allochtonenbuurt te worden met een turkse moskee , een kapper met de naam ISTANBUL notabene. (Hoeveel kappers zouden er in Istanbul zijn met de naam LEIDEN?….) . Het lijkt daar wel klein ErdoganIStan IS het niet?
  Die supermarkt Tanger is verdwenen terwijl rond het Kooiplein en omgeving toch veel hoofddoekjes te vinden zijn. Positief is in elk geval dat AH en Hoogvliet er nog zijn.
  .
  Het zwerfvuilprobleem zal ook niet opgelost worden zolang de onaangepasten dieren blijven voeren…..

 9. Nou wat ik hier lees zijn ze weer heel wat van plan .Het plein ligt nu al 2 jaar brak— er word niets mee gedaan .Een X per jaar ’n Braderie wat er ook niet op lijkt, met wat kraampjes waar meestal over heen gekeken.word Kraampjes pal langs het water twee stappen achteruit en de verkoopster kan gaan zwemmen . O ja—- het ruikt er wel lekker vooral aan de kant van de Moskee. De gezelligheid is ver te zoeken geen muziekje klinkt er en als je toch in de stemming wilt komen moet je blijven slenteren tot een of andere zanger begint te galmen IK HOU VAN JOU .Ik ben
  wel benieuwd wat er gebeurd in de decembermaand we wachten af misschien komt er ’n grote kerststal met ’n echte EZEL en ’n OS en ’n Schaap leuk voor de kinderen. ‘N oliebollen kraam heeft ook wel iets en ’n grote KERSTBOOM niet te vergeten …met lichtjes.en vooral kerstmuziek in plaats van een x per weekend ’n viswijven of ’n Colleguim Musigum koor er is ruimte genoeg daarvoor, ja wel bakken neer zetten voor het zwerfvuil !!?? Alvast prettige feestdagen.

  • Een Leids burger op

   Bij de turkse moskee klinkt wel ¨muziek¨ hoor, alleen is dat geen ¨stille nacht¨ of andere kerstliedjes. 🙂

 10. Je kan daar niet eens fatsoenlijk lopen zit daar een scooter winkel met 40 scooters op het plein en zet zijn bus ook op het plein lekker asosiaal toch.

  • Het is van een klein, makkelijk bereikbaar plein, naar een groot onzichtbaar en lastig bereikbaar plein gegaan. Niet zo gek dat het publiek liever naar winkelhof of kopermolen gaat, makkelijk bereikbaar en gratis parkeren.

  • Kom rond 12 uur eens kijken wat er naar AH en Hoogv. loopt om broodjes en koeken te kopen. Broodje op, koek op? Hè, net niet bij Een afval bak. Gewoon loslaten. Die dus….

 11. Het was een wanhoopsdaad van de gemeente om dit plein een ‘upgrade’ te geven. Maar laten we eerlijk zijn. Al geef je een aap een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding.
  De buurt kent vele armlastige mensen die niet eventjes komen winkelen, want daar heb je geld voor nodig. Veroorzaakt door sociale segregatie. Weinig westerse mensen te bekennen, zo eerlijk moeten we zijn en daar verandert het winkelaanbod ook naar.

 12. Dit lijkt me nou een leuke klus voor onze nieuwe centrummanager Gijs Holla. Die kan dit plein vast wel nieuw leven in blazen.

  • Een Leids burger op

   Nou dan moet die nieuwe CENTRUMmanager hard blazen hoor 🙂
   Bovendien ligt het Kooiplein niet in het CENTRUM.

 13. Waar men eens sjiek aangekleed
  langs winkeletalages schreed
  Is nu een guur en sfeerloos plein
  Waar je liever niet wil zijn.

  Men ging er winkelen in stijl
  De Sjampselisee nabij de Zijl
  Het was er altijd schoon en mooi
  Maar nu is het een teringzooi.

  Maar op een dag komt weer ‘t publiek
  is er gelach en strijkmuziek
  En doen we onze mooie kleren aan
  Omdat de lichtjes branden gaan…

 14. Misschien kan er weer gewoon een fietspad komen. Die zijn ze vergeten bij de verbouwing en nu wordt ik er bijna dagelijks aangereden.

  • Dat was ook oorspronkelijk de bedoeling, die van de Baanderij zou naar t plein komen, maar deze koos toch anders…

 15. Het is en blijft een pauperwijk. Al maak je daar alles van goud dan maken ze er nog een vuile zooi van.

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline