Leiden vraagt aandacht voor klimaat met mars door binnenstad

62

Vrijdagochtend werd met een klimaatmars door de binnenstad van Leiden actie gevoerd voor het klimaat. De mars werd georganiseerd door initiatiefnemers van Fridays For Future Leiden. De organisatie hoopt op deze manier Leidenaren en omstanders te betrekken bij het wereldwijde debat met betrekking tot het klimaat. Na de verzameling op de Beestenmarkt, waarbij enkele toespraken werden gehouden, ging de mars van start.

Rond 12:00 verzamelde een groep mensen, waaronder veel studenten, zich op de Beestenmarkt. Enkele mensen hielden een toespraak, onder andere Kamerlid Esther Ouwehand (PvdD). Na de toespraken ging de klimaatmars van start.

Deze diashow vereist JavaScript.

Global Day for Climate Action
De landelijke actie die Fridays For Future (FFF) vrijdag organiseerde, maakt onderdeel uit van de Global Day of Climate Action. Wereldwijd worden op deze dag stakingen gehouden. In Nederland is het thema van de mars “stilte”. De FFF wijst erop dat de wetenschap de realiteit van klimaatverandering heeft aangetoond, maar dat de politiek deze nog moet erkennen. Tevens is dit het doel van de beweging, de staking en de inhoud van het betreffende thema.  

Fridays For Future (FFF)
De wereldwijde klimaatbeweging Fridays For Future (FFF) vindt haar oorsprong in de klimaatacties die gevoerd zijn door stakende scholieren. Klimaatactiviste Greta Thunberg is hierbij een grote inspiratiebron. Volgens FFF nemen politici te weinig maatregelen met betrekking tot het klimaat. Om deze reden is de boodschap van de stakingen van FFF vooral gericht aan de politiek. In veel Nederlandse steden is FFF actief, zo ook in Leiden.

Delen

62 reacties

  • Ritardo de Prie op

   Gelukkig heb jij je succes bereikt zonder dat er schoolleraren aan te pas zijn gekomen.

   • Ik vind dit een goede 1e stap voor arriva dat ze al electro bussen op de lijnen 1 2 3 4 5 6 7 8 al rijden als arriva slim zijn laten ze de qliners lijn 361 365 385 381 382 383 alvast ook electronisch bussen laten rijden ebs is een kleinbeetje dom ze kunnen toch de lijnen 45 en 43 ook electronisch leten rijden maar dat doet ebs niet terwijl leiden zelf druk bezig mee zijn

  • Als u nu eens begint met die 500 voetbalvelden wethouder @AcsleyNort91, die u wilt realiseren .
   Of zijn het loze beloftes ,die u niet waar kunt maken , of verkiezings stunt.

  • Goh, dit is inmiddels wel een standaardreactie van degenen die denken dat we eeuwig op te grote voet kunnen voortleven.

  • Op naar de badkamer mevrouw Montange! Wat hangt daar boven de wasbak? Kijk daar eens lekker in…

 1. Jan Wansink

  Grappig, staken als snowflake zachte wetenschappert student. Waar zijn de tijden gebleven van echte Leidse weterschappers (nobelprijs natuurkunde) als Van ’t Hoff, Lorentz, Zeeman, Van der Waals, Kamerlingh Onnes, Einstein, Fermi, Tamm, Bloembergen. Die zouden zich doodlachen om deze stakende “ter zake kundige” studenten.

  • Ritardo de Prie op

   Wat knap dat jij je zo kunt verplaatsen in historische Nobelprijswinnaars. Als daar ook een Nobelprijs voor bestond zou jij hem zeker krijgen! Wel eerst even een studie volgen.

  • Jan Wansink

   Martin Max Aart de Jong nadenken doet geen pijn, zelfs jij kunt het. Indien je een Dr. graad hebt in natuurkunde ben ik bereid met jou in discussie te gaan. Zo niet blijf dan lekker gras knagen en maak de wereld niet stuk. Val ONS niet lastig.

   • beweert u nu dat u Dr voor uw naam mag dragen (en dat dat ook nog eens echt doctor, dus eerst drs en daarna gepromoveerd, betekent)?

  • Inmiddels hebben 76 Nobelprijswinnaars de Mainau-declaratie ondertekend, waarin zij wijzen op het grote probleem van de klimaatverandering en de rol van de mens daarin.

   • Een Leids burger op

    En hebben ze dan ook gekeken naar de (minimale) invloed die al die voorgestelde klimaatmaatregelen hebben op de ¨opwarming¨ van de aarrde?….. En hoe (on)realistisch het is dat die klimaat¨doelen¨ uberhaupt gerealiseerd kunnen worden?

     • Een Leids burger op

      Dat is flauw Rob. Maar op de gestelde vragen ingaan of het artikel goed te lezen is blijkbaar te moeilijk…..

     • De antwoorden op de gestelde vragen kun je overal lezen, het zou een beetje raar zijn als ik hier de klimaatprofessor ging uithangen. Maar een obscure website die vooral het standpunt van 1 Nobelprijswinnaar huldigt vind ik toch wat magertjes tegenover de Mainiau declaratie (de nadruk op Nobelprijswinnaars is vanwege de opmerking van J. Wansink). Het artikel heb ik heel goed gelezen. In de derde regel lees ik over het doel van de manifestatie. Daar zijn ze dus in geslaagd, of u ze dat nu gunt of niet.

     • Een Leids burger op

      Uit het betreffende artikel:¨Aantallen wetenschappers vóór of tegen een bepaalde hypothese vormen geen bewijs. In 1931 verscheen een verzamelbundel met kritiek op Einstein’s relativiteitstheorie: ‘Hundert Autoren Gegen Einstein’. De reactie van Einstein was: ‘Waarom honderd auteurs? Eén zou voldoende zijn geweest.’

      Het gaat dus om de argumenten Rob, niet om de veelheid van wetenschappers.
      .
      Overigens zal geen zinnig mens de opwarming van de aarde betwisten , maar wel de mate van invloed die men daarop heeft en of dat in verhouding staat tot de financiele offers voor al die klimaatmaatregelen.

      zie verder: https://sleutelstad.nl/2019/10/21/klimaatactivisten-demonstreren-bij-leiden-centraal/#comment-305725

    • Rob de Graaf op

     Dat is waar. Maar laten we niet gaan doen alsof 76 nobelprijswinnaars en duizenden klimaatwetenschappers maar een beetje achter de waan van de dag aanlopen – daarvoor neem ik de wetenschap iets te serieus. Bij gebrek aan een nieuwe Einstein – of het zouden Natalie of Ingeborg moeten zijn – kies ik maar even voor de overweldigende meerderheid van wetenschappers.

     • Een Leids burger op

      Kies wat je wil: de tijd zal het leren. Maar die nobelprijswinnaars zijn geen klimaatwetenschappers, maar hebben hun sporen op ander gebied verdiend.

      .Er is geen verschil van mening over het feit van de opwarming van de aarde en dat de mens OOK, maar niet uitsluitend, daaraan schuldig is Dat ook wetenschappers daarvoor waarschuwen is niets nieuws.
      .

      Het punt blijft of al die klimaatmaatregelen nu effectief genoeg zouden zijn om de opwarming van de aarde voldoende tegen te gaan. (de effectiviteit dus zoals eerder toegelicht.)

      .
      Laat ik het zo zeggen: Het zou mij niets verbazen dat nadat al die klimaatmaatregelen zijn genomen ze nauwelijks effect hebben gehad op de opwarming van de aarde en die nog steeds doorgaat, alleen misschien ietsje pietsje trager.
      .
      .En hier is de nieuwe Einstein:
      https://sleutelstad.nl/2019/11/30/leiden-vraagt-aandacht-voor-klimaat-met-mars-door-binnenstad/#comment-309976

      🙂

 2. Aad de Haas

  Erik Rooijakkers we vroegen jou om uitleg…niet de bal bij iemand anders leggen …als jij het een probleem vind en de rest van de wereld niét. Begin met je klaagzang

 3. Waarvoor gebruiken ze plastic spandoeken, geplastificeerd karton met gekochte plastic stiften beschreven(waar laten ze die als ze op zijn), de print zijn gemaakt met printers vol met plastic (waarvoor schaffen zij dit aan en waar dumpen ze dat als deze stuk is) en hebben ze nylon jassen en andere synthetische kleding(die in de was en normale slijtage voor microplastic deeltjes zorgen en uiteindelijk ook op de plastic afvalberg komt) Waarvoor hebben ze nog telefoons met plastic onderdelen en dubieuze productie manieren die in derde wereld landen voor milieuproblemen en slechte arbeidsomstandigheden zorgen. Hoeveel zijn er met de auto gekomen. Die lui zijn totaal gedesillusioneerd en weten geeneens hoe hypocriet ze zijn, wel gebruik maken van van alles wat hun helpt te (over)leven en het leven een stuk makkelijker maakt. En maar klagen en wijzen naar anderen. Milieuproblemen moeten we zeker mee dealen en ook de verandering van het klimaat wat al miljarden jaren verandert maar je kan gewoon op de site van het IPCC (zij adviseren regeringen) onderzoeken lezen en dan zie je zelf het contrast tussen (extreem) linkse politieke meningen en wetenschappelijke feiten.

 4. Jan Wansink

  Erik Rooijakkers stikstofprobleem is een probleem in jouw en andere snowflakes hoofdjes. Het bestaat nl niet, no2 slaat is noodzakelijk voor de groei van tofu.. zonder tofu geen Erik Rooijakkers TOP

 5. Iedereen weet dat berichten over de opwarming van de aarde in recordtempo en de veroorzaking daarvan door menselijke activiteiten voortkomen uit een linkse samenzwering van natuurwetenschappers, natuurvrienden, mensenvrienden, marxisten, leninisten, kunstenaars, schrijvers, denkers en ander fout volk. Terwijl deskundige mensen als Donald Trump (naar eigen zeggen heel rijk dus heel intelligent), Thierry Baudet (de grootste intellectueel van ons land die alles veel beter weet) en Geert Wilders (die toch maar even zegt waar het op staat) weten dat het allemaal onzin is. Het is ook niet waar dat Baudet in een praatprogramma in 2 minuten 18 onwaarheden over het klimaat verkondigde.
  Er is helemaal niets aan de hand. Ga nu dus maar rustig slapen.

 6. Rijnlandroute, de North Vroemring als fossiele voorbeelden voor “duurzaam” Leiden. Groenlink. De voortgaande verrutting van de consumptiemaatschappij in Leiden en NL. Black Friday was een goede dag om de klimaatmars te houden. Een zwarte dag voor klimaatbeschermers waarop het ordinaire gegraai en de gulzigheid van het stadsvolk explodeert. En een mars tegen de klimaatontkenners in de liberale kringen van dit land.
  Met een record van 37 miljard ton CO2 in 2018 kan het Parijse klimaataccoord uit 2015 de prullenbak in. Dag in dag uit komt er wereldwijd 100 miljoen ton CO2 bij. Het verrrutte Nederland loopt hopeloos achteraan in de inspanning koolstofarm te worden. Want Rutte III wil de verwende welvaartskinderen niet teveel opjagen vaart te maken met de energietransitie. Electorale prietpraat uit de Haagse Kaasstolp.
  Wij hebben het vertrouwen volledig verloren in de corrupte nationale en lokale politiek en het slaafs volgende volk dat deze arrogante politici steeds weer in het pluche parachuteert. Met lede ogen zien we aan hoe in de Leidse regio heel veel groen op grote schaal vernietigd is. Flora en fauna verarmen en worden opgeofferd op het neoliberale Altaar der Economie. Maar wanneer de laatste vlinder verdwenen is komt de mens zelf aan de beurt. Moeder Natuur zal dan hardhandig de floor aanvegen met het meest destructieve wezen dat op de aardbodem was. Om daarna weer te kunnen schitteren in de rijzende Ster die haar van warmte en licht voorziet. Nog 5 miljard jaar lang.

 7. het zijn allemaal trekpoppen al die terpentine zeikers over het klimaat bla bla bla een grote flauwekul is het als ze maar
  geld van je kunnen stelen

 8. De wereldbevolking groeit de komende jaren nog met miljarden (dank u Paus). Oftewel: dat hele milieu kan beter gewoon direct afgeschreven worden. Hier locaal wat minder hard rijden is zinloze symboolpolitiek.

Over de auteur

Kim van Niekerk

Redactrice Sleutelstad.

Je bent nu offline