Burgemeester Van der Velden gaat onderzoeken hoe Leiden binnen drie tot vijf jaar helemaal vuurwerkvrij kan worden.

Leiden over maximaal vijf jaar helemaal vuurwerkvrij

Als het aan burgemeester Van der Velden ligt, wordt er in Leiden over drie tot vijf jaar geen consumentenvuurwerk meer afgestoken tijdens de jaarwisseling. In plaats daarvan zou hij wel een groot stadsfeest willen laten organiseren. “Of meerdere wijkfeesten”, zegt de waarnemende burgemeester deze week in het maandelijkse gesprek dat Chris de Waard met hem had.

Dat versneld vuurwerkvrij maken van Leiden kwam eind vorige maand al even aan de orde toen de Partij voor de Dieren in Leiden hem de resultaten overhandigde van het vuurwerkmeldpunt dat de partij rond de vorige jaarwisseling opende. Naast overlast, wordt door het (verkeerd) gebruik van vuurwerk ook schade veroorzaakt. Bovendien is het slecht voor het milieu.

De Leidse gemeenteraad pleit al jaren voor het afschaffen van consumentenvuurwerk en ook de vorige burgemeester, Henri Lenferink, was daar groot voorstander van. Hij begon al jaren geleden met het verbieden van vuurwerk in delen van de stad. Parken bijvoorbeeld en een zone rond het dierenasiel. Enkele jaren geleden maakte Leiden al een grote stap door voor het hele gebied binnen de singels een vuurwerkverbod in te stellen. Ook dit jaar wordt het vuurwerkvrije gebied verder uitgebreid. Met het Boerhaavedisctrict. Volgend jaar volgen Vreewijk en Tuinstadwijk is nu al aangekondigd.

Burgemeester Peter van der Velden wil begin volgend jaar twee plannetjes uitwerken. “Eentje om Leiden in drie jaar vuurwerkvrij te maken en een om dat in vijf jaar te realiseren.” Hij wil net als een meerderheid van de Leidse raad sneller toe naar een geheel vuurwerkvrije jaarwisseling. Daarbij lijkt hij zich minder aan te trekken van de handhaafbaarheid van zo’n verbod. Dat was de afgelopen jaren steeds het argument van Lenferink om kleine stapjes te nemen. Effect daarvan is wel dat in de afgelopen jaren het draagvlak voor een jaarwisseling zonder zelf afgestoken vuurwerk steeds groter is geworden en dat een totaalverbod daardoor wellicht makkelijker kan worden doorgevoerd.

Leiden Maatschappij Politiek Vuurwerkverbod Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×