Hans Reijnders (links) en een paar van zijn collega's op de uitdeeldag bij de Voedselbank Leiden. (Foto: Gerry van Bakel).

Voedselbank verruimt normen voor toelating

“Uitgesloten dat we hier iemand wegsturen omdat er geen voorraad zou zijn.” Hans Reijnders, klantcoördinator bij de Voedselbank Leiden, is heel stellig. Verruiming van de normen gaat op de Willem Barentzstraat niet voor problemen zorgen. “We willen graag juist meer mensen bereiken en helpen.”

Elk jaar komt Voedselbank Nederland met nieuwe richtlijnen. Er wordt gekeken naar de prijzen voor voedsel in de winkels, maar ook naar de hoogte van minimumlonen en uitkeringen en naar energieprijzen en dergelijke. Op basis daarvan komt er een nieuwe norm voor wie er in aanmerking komt voor een voedselpakket van de Voedselbanken. In principe zijn die richtlijnen leidend voor alle lokale voedselbanken. “Het is geen moeten natuurlijk,” zegt Reijnders, “maar je wilt ook niet dat het uitmaakt in welke gemeente je woont of je bij de voedselbank terecht kunt. Maar wij zijn heel soepel. We kijken altijd naar het individu. Dus schroom niet om een afspraak te maken.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Hans Reijnders, klantencoördinator Voedselbank Leiden.

Bang om niet genoeg te hebben op een uitdeeldag is Reijnders helemaal niet. “Een paar jaar geleden hebben we in korte tijd een groei van 28 procent doorgemaakt en dat is ook gelukt. We hebben een aantal mensen die daar mee bezig zijn en dat gaat goed.” Wel kan de Voedselbank Leiden altijd zaken gebruiken. Als er iemand belt die drie pakken koffie overheeft uit een kerstpakket is Reijnders daar ook heel enthousiast over. “We hebben altijd behoefte aan houdbare zaken zoals koffie en thee, rijst, pasta en olie. Maar bijvoorbeeld ook luiers.”

Sinds een paar weken heeft Voedselbank Leiden ook een eigen moestuin, in buurtpark Bontekoe in de Zeeheldenbuurt is een stuk grond geschikt gemaakt voor het verbouwen van groente en fruit. “Volgens onze landbouwkundige gaat in februari het eerste zaaigoed de grond in en kan er in april begonnen worden met oogsten. Een geweldig initiatief.” De groentetuin wordt beheerd in samenwerking met Stichting Leiden Oogst die aan de Zoeterwoudsesingel ook de stadstuin Het Zoete Land heeft.

Wie iets wil doneren kan op de uitdeeldagen dinsdag en donderdag vanaf 11:00 tot 15:00 uur terecht. En anders eerst even bellen om een afspraak te maken. Kijk voor meer informatie op de website van de Voedselbank Leiden.

De afgelopen maanden hebben Gerry van Bakel (verslaggeefster bij Sleutelstad) en Andy Clark een podcastserie gemaakt over armoede in Leiden: Geen rooie cent, gepubliceerd op Sleutelstad. Veel van de mensen die we spraken komen elke week – soms met wat schroom – naar de voedselbank. Luister hier de afleveringen terug.

Leiden Maatschappij armoedebeleid2019 GeenRooieCent Voedselbank Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×