Toeristisch verhuur woningen verboden in Leiden: maar wethouder handhaaft niet

Een uitspraak die de Raad van State (RvS) vorige week deed heeft in potentie grote gevolgen voor Leidenaren die hun woning periodiek verhuren aan toeristen. Volgens het oordeel van het hoogste rechtscollege is zoiets namelijk gebonden aan een verleende vergunning. En zo’n vergunningenstelsel voor tijdelijke verhuur kent de gemeente Leiden niet. Duo-raadslid Arjen Liemburg van de PvdA stelde de kwestie donderdagavond aan de orde tijdens de vergadering van de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling.

Chris de Waard sprak met PvdA-duoraadslid Arjen Liemburg en met wethouder Spijker over de verhuur van woonruimte aan toeristen.

Volgens wethouder Spijker is het inderdaad zo dat de uitspraak van de RvS betekent dat dit type verhuur in Leiden niet meer is toegestaan. Verhuurders hoeven zich echter niet meteen grote zorgen te maken, want de gemeente is niet van plan om het verhuren via platforms als Airbnb streng te gaan handhaven. De Tweede Kamer behandelt waarschijnlijk eind 2020 de nieuwe Wet Toeristische Verhuur van Woonruimte. Daarin wordt voorzien in een meldplicht in plaats van een vergunning, waardoor de verhuur ook in Leiden weer wettelijk geregeld kan worden.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×