Toeristisch verhuur woningen verboden in Leiden: maar wethouder handhaaft niet

9

Een uitspraak die de Raad van State (RvS) vorige week deed heeft in potentie grote gevolgen voor Leidenaren die hun woning periodiek verhuren aan toeristen. Volgens het oordeel van het hoogste rechtscollege is zoiets namelijk gebonden aan een verleende vergunning. En zo’n vergunningenstelsel voor tijdelijke verhuur kent de gemeente Leiden niet. Duo-raadslid Arjen Liemburg van de PvdA stelde de kwestie donderdagavond aan de orde tijdens de vergadering van de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling.

Chris de Waard sprak met PvdA-duoraadslid Arjen Liemburg en met wethouder Spijker over de verhuur van woonruimte aan toeristen.

Volgens wethouder Spijker is het inderdaad zo dat de uitspraak van de RvS betekent dat dit type verhuur in Leiden niet meer is toegestaan. Verhuurders hoeven zich echter niet meteen grote zorgen te maken, want de gemeente is niet van plan om het verhuren via platforms als Airbnb streng te gaan handhaven. De Tweede Kamer behandelt waarschijnlijk eind 2020 de nieuwe Wet Toeristische Verhuur van Woonruimte. Daarin wordt voorzien in een meldplicht in plaats van een vergunning, waardoor de verhuur ook in Leiden weer wettelijk geregeld kan worden.

Delen

9 reacties

 1. Johan Volkers

  Dat is het trieste. Het vertrouwen, landelijk en lokaal, neemt sterk af:
  rommeltje bij Belastingdienst, controle bij veebedrijven is een wassen neus, toezicht op Airbnb en op verkamering idem dito.
  En dan het maar gek vinden dat de populistische partijen in opkomst zijn. Ik ben faliekant tegen Denk, PVV en FvD, maar je weet van gekkigheid niet meer waar je op moet stemmen. Voorlopig houd ik bij de Partij voor de Dieren, die als enige een kritisch en controlerend geluid laat horen.

 2. Vreemd dat partijen die altijd zo voor handhaving van regels zijn, nu ineens zwijgen. Misschien dat veel van hun kennissen, jaarclubgenoten, vriendjes en vriendinnen aan Airbnb doen. Sinds wanneer mag je gaan anticiperen met beleid dat misschien over een jaar, op zijn vroegst, wordt aangepast. Ik zou hier wel een proefproces over willen zien. Vreemde ondemocratische houding van Spijker.

 3. Dit hoeft niemand te verbazen. In Leiden wordt namelijk niet of nauwelijks gehandhaafd, op welk gebied dan ook. Overtreders van wet- en regelgeving kunnen hier vrijwel altijd ongehinderd hun gang gaan.
  Een D66-wethouder als hulpje van een van de brutaalste schurkenbedrijven die het Amerikaanse kapitalisme te bieden heeft zal hoogstens een enkele oudere in haar neoliberale partij een enigszins ongemakkelijk gevoel geven. De rest haalt onverschillig de schouder op, mompelt “nou en?” en neemt nog een slok.

  • Kritischopdelokalepolotiek op

   Vreemd dat met grote woningnood wordt toegestaan dat woonruimte wordt gebruikt voor verhuur aan toeristen, terwijl dit volgens de regels niet eens mag.

Laat een reactie achter

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline