Leiden legt toeristische verhuur aan banden. (Archieffoto: Sleutelstad).

Strengere regels voor toeristisch woningverhuur

De gemeente Leiden wil striktere regels invoeren voor het verhuren van woningen aan toeristen. Wie zijn woning tijdelijk wil verhuren, moet zich registreren en mag de woning maar dertig dagen per jaar verhuren. Zo wil de gemeente voorkomen dat woningen teveel verhuurd worden en te weinig bewoond worden.

Volgens wethouder Yvonne van Delft (GroenLinks) zijn Leidse woningen in 2019 in totaal voor 42.000 nachten verhuurd. Dat gaat via websites als Airbnb, maar ook via particuliere verhuur. In Leiden was het verhuren van woningen aan toeristen eigenlijk illegaal, maar er werd niet op gehandhaafd. Bovendien kwamen er maar weinig klachten bij de gemeente binnen.

Het stadsbestuur stelt nu toch verhuurregels voor. Een registratieplicht voor aanbieders en een maximum van dertig nachten per jaar. “We willen ontmoedigen dat er een verdienmodel ontstaat, want we hebben de woningen veel te hard nodig voor onze eigen inwoners”, zegt wethouder Van Delft. “Aan de andere kant kan het een belangrijke aanvulling zijn voor het toerisme in de stad. Dus als je met vakantie gaat, mag je je huis gewoon verhuren.”

De nieuwe regels gaan nog niet direct in. Tot en met 3 september is er inspraak mogelijk.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×