Via AirBN wordt al jaren volop Leidse woonruimte aangeboden. Binnenkort is dat ook legaal.

GroenLinks: 'Stop toeristenbelasting Airbnb in cultuurplannen'

Iedereen die in Leiden overnacht bij een commerciële aanbieder, betaalt 3,5 euro toeristenbelasting per nacht. Dat geld gaat naar Leiden Marketing die het gebruikt om nog meer toeristen naar Leiden te trekken.

Die toeristen kunnen in de nabije toekomst ook legaal overnachten bij particuliere aanbieders. De gemeente werkt aan regelgeving rond het aanbieden van woningen via Airbnb en soortgelijke platforms. Officieel is het in Leiden nu nog verboden om je woning op die manier te verhuren, maar daar werd nooit op gehandhaafd. Nu wordt het dus gereguleerd.

Chris de Waard in gesprek met Walter van Peijpe over zijn voorstel om de opbrengt van de AirBNB-belasting in cultuur te steken.

Het is de bedoeling dat aanbieders van particuliere woningen voor dit type verhuur zich registreren. Ze mogen dan maximaal dertig nachten per jaar hun woning verhuren. Bijvoorbeeld als ze zelf op vakantie zijn. Op die manier wil de gemeente tegemoet komen aan de vraag, maar tegelijkertijd voorkomen dat er overlast ontstaat. En dan moeten toeristen ook belasting gaan betalen over dit type overnachtingen.

Cultuur
Dat extra geld hoeft wat GroenLinks-raadslid Walter van Peijpe betreft niet ook naar de marketingorganisatie, maar kan beter in cultuur worden gestopt. Hij vindt sowieso dat het bedrag dat aan toeristenbelasting naar Leiden Marketing vloeit gemaximeerd zou moeten worden op een miljoen euro per jaar. “De voorspelling is namelijk dat het bedrag in 2023 of 2024 over dat bedrag heen gaat.” Dat de toeristenbelasting nu via de hotels naar Leiden Marketing gaat, vind Van Peijpe wel logisch: “De hotels profiteren van de marketing en doen daar ook hun best voor. Dus dat systeem werkt goed op die manier. Maar die extra inkomsten zijn natuurlijk niet aan de hotels toe te schrijven. Dat zijn de particuliere verhuurders die hun best moeten doen.”

Hoeveel extra toeristenbelasting er binnen gaat komen als Leiden toeristische verhuur van woonruimte heeft gereguleerd is lastig in de schatting. In 2019 ging het waarschijnlijk om zo’n 42.000 overnachtingen, liet wethouder Yvonne van Delft eerder optekenen. “Maar ik denk dat het aantal misschien wel halveert door het invoeren van de registratieplicht”, denkt Van Peijpe.

Als dat zo is, komt er nog steeds zo’n 70.000 euro per jaar binnen en dat geld kan dan mooi naar de uitvoeringsagenda van de Cultuurvisie 2030 de ‘Kracht van Cultuur’. “We hebben die visie vastgesteld, maar daar zit geen structurele financiering bij.” Het geld kan volgens GroenLinks vervolgens worden ingezet om bijvoorbeeld meer jongeren en mensen met een kleine beurs en mensen met een andere culturele achtergrond bij de Leidse cultuur te betrekken.

Wethouder Dirkse, verantwoordelijk voor de toeristenbelasting, ziet niks in het voorstel. Wat hem betreft gaat ook de extra toeristenbelasting gewoon naar Leiden Marketing.

 

Advertentie

Cultuur Leiden Politiek Toeristische verhuur van woonruimte


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×