Een van de vele sportevenementen in Leiden is de jaarlijkse marathon. (Archieffoto: Emile van Aelst).

Sportformateur Mijke Sluis wil sporters, clubs en bewoners verenigen

Het Nationaal Sportakkoord heeft de lijn uitgezet die sporten en bewegen voor iedereen toegankelijk moet maken. Sportformateur Mijke Sluis gaat mensen, verenigingen en maatschappelijke organisaties in Leiden samenbrengen. Maandag 9 maart is er een bijeenkomst waar ieders wensen, aanbiedingen en vragen op tafel komen onder de noemer: ‘De eerste helft’.

“Vanmiddag reed ik over de Churchilllaan en dan zie ik daar allemaal lege sportvelden liggen”, zo begint sportformateur Mijke Sluis als ze aanschuift bij Sport071 om te vertellen over haar missie in Leiden. “Dan denk ik: daar kunnen we wat mee. Elders heb ik voorbeelden gezien van sportaccommodaties die gebruikt worden door ouderenzorg om mensen bij elkaar te brengen voor een kop koffie of thee en ook in beweging te komen. Of een fanfareband die oefenruimte buiten nodig had of een hondentrainschool. Er kan vaak zoveel meer. Ik wil mensen laten kijken naar wat er mogelijk is.”

Sluis is van huis uit bewegingswetenschapper en eind 2019 aangesteld als sportformateur in Leiden, de stad waar ze ooit psychologie studeerde en woonde en dus wel een klein beetje kent. “Ik ben ook sportformateur in Bloemendaal en voor een deel zijn er overeenkomsten, maar het is natuurlijk wel wat kleiner, met minder inwoners en minder verenigingen. Voor aanstaande maandag hebben zich al zo’n ruim veertig clubs en organisaties aangemeld en ik hoop nog wel op meer. Als mensen zich willen aanmelden kunnen ze een email sturen naar sportakkoordLeiden@gmail.com. We zijn te gast bij rugbyclub DIOK.”


Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Mijke Sluis, sportformateur in Leiden.

Sluis wil het nationaal akkoord vooral concreet en klein maken en aan laten sluiten op wat er lokaal in Leiden leeft en nodig is. “Leiden kent een bloeiend verenigingsleven, er wordt veel gesport, maar we kunnen een aantal faciliteiten beter benutten. We moeten gaan kijken naar wat beter kan. Er zijn ook nog groepen zoals ouderen, migranten, mensen met een beperking die de weg naar sportverenigingen niet weten te vinden.”

“Van elke euro die je in de sport investeert, daarvoor krijg je twee euro terug als samenleving. Sport is niet alleen bewegen, maar haalt mensen ook uit een sociaal isolement. Via de sport ontmoeten mensen elkaar. Verder zie je dat de samenleving verandert. Voor veel verenigingen is het lastig om nieuwe leden te werven. Mensen willen zich niet altijd meer binden aan de huidige traditionele lidmaatschapsvormen waarbij ze ook een bardiensten moeten draaien of een wedstrijd moeten fluiten voor een ander team. Mensen willen individueler sporten, op eigen momenten. De vraag is: wat moeten sportvereniging aanpassen in hun aanbod? Dat zijn allemaal redenen waarom een goed lokaal sportakkoord zo belangrijk is.”

Mijke Sluis heeft tot eind juni de tijd om een solide sportakkoord in elkaar te timmeren. “Dan moet het door iedereen ondertekend zijn. Maar het echte werk begint daarna natuurlijk. Ik hoop maandag op veel deelnemers.”

Maandag 9 maart van 20.00 tot 22.00 uur bij RC DIOK, Smaragdlaan 101, Leiden. Inloop vanaf 19.30 uur. Aanmelden kan via email: sportakkoordLeiden@gmail.com.

 

Leiden Sport Leids Sportakkoord


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×