Het congres zou onder meer plaatsvinden in het Lipsiusgebouw in Leiden. (Foto: Sleutelstad/Chris de Waard).

Geschiedeniscongres afgelast wegens corona: hotels Leidse regio lopen 6000 overnachtingen mis

De European Social Science History Conference (ESSHC) die van 18 tot en met 21 maart in Leiden zou plaatsvinden, is zojuist afgelast. Het grote geschiedeniscongres dat eens in de twee jaar plaatsvindt en zo’n 1750 deelnemers telt, wordt een jaar uitgesteld. De verplaatsing is het gevolg van de vele afmeldingen vanwege verschillende maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Met de verplaatsing van het congres lopen hotels in de Leidse regio zo’n 6000 overnachtingen mis.


Frans Schohaus, voorzitter Hoteloverleg Leiden, in gesprek met verslaggever Rolf Eijgenraam over gevolgen van het virus voor de Leidse hotelsector.

Vandaag werd bekend dat ook in Leiden de eerste besmetting van een inwoner met het coronavirus een feit is.

Frans Schohaus, voorzitter van Hoteloverleg Leiden, vertelt dat de Leidse Hotels het de afgelopen tien dagen gemiddeld al met 30 á 40 procent reserveringen minder moeten doen dan in andere jaren. “Ook heb ik van een aantal hotels gehoord dat verschillende kleine conferenties en overleggen in vergaderzalen van deze hotels, geannuleerd zijn als gevolg van het virus”, aldus Schohaus, die tevens directeur is van het Van Der Valk Hotel Leiden.

Schohaus geeft aan dat de hotels zelf niet veel kunnen doen, behalve de landelijke richtlijnen volgen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en die van de GGD Hollands Midden. Zo roept het Van Der Valk Hotel Leiden via een krijtbord in de hal op om elkaar geen handen te geven, en staan verspreid door het gebouw pompjes met desinfecterende handgel waar gasten en medewerkers vlot hun handen kunnen desinfecteren. Vooralsnog is er volgens hem geen reden voor paniek. “We zijn Hollanders, we laten ons niet zo gauw gek maken. Voor hetzelfde geld is het met een paar weken overgewaaid, laten we daar ook vooral op hopen.”

Eerste
De ESSHC is het eerste grote evenement dat in Leiden niet doorgaat vanwege het coronavirus. Meerdere sportevenementen zoals de Joop Zoetemelk Classic en de Leiden Marathon hebben aan de redactie van Sleutelstad laten weten voorlopig volop door te gaan met de organisatie van de evenementen. Wel worden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten gehouden en worden de landelijke richtlijnen van het RIVM gevolgd. Dat geldt ook voor overige activiteiten van de Universiteit Leiden. Zo gaat de Masterdag komende vrijdag vooralsnog gewoon door.

Op dinsdag 31 maart moeten tachtig teams van Leidse ondernemers en bestuurders het tegen elkaar opnemen tijdens de benefietquiz Slag om Leiden, waarmee geld opgehaald wordt voor het Hospice Issoria. Althans, als het virus geen roet in het eten gooit. De organisatie overweegt het evenement dit jaar uit te stellen; zij laat desgevraagd weten dat de knoop hierover deze wordt doorgehakt.

Leiden Science Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×