Burgemeester Lenferink. (Foto: IJSbrand Terpstra).

Burgemeester Lenferink: "Leidse woensdagmarkt kan doorgaan met aanpassingen"

Burgemeester Lenferink denkt dat de Leidse woensdagmarkt deze week door kan gaan. Er moet dan wel voor worden gezorgd dat er geen grote groepen mensen bij elkaar komen. Op dit moment wordt er nagedacht over welke maatregelen daarvoor nodig zijn. Verder zegt de burgemeester in de dagelijkse extra nieuws-uitzending van Sleutelstad dat het vuilnis gewoon wordt opgehaald en dat hij trots is op alle initiatieven die nu ontstaan.

“Ik denk dat we dit goed met elkaar kunnen regelen”, zegt de burgemeester over de woensdagmarkt. Ook zijn collega wethouder Yvonne van Delft (Economie) is op dit moment met anderen aan het nadenken over hoe het aantal mensen op de markt gereguleerd kan worden. Hij vervolgt: “Ik zie niet goed in waarom we de markt moeten verbieden. Wat dat betreft is het toch een grote openlucht supermarkt.”


Gerry van Bakel in gesprek met burgemeester Henri Lenferink over de situatie in Leiden rondom de coronamaatregelen.

Dienstverlening gaat door
Op het Stadskantoor in Leiden zijn de meeste plekken leeg, want ook veel medewerkers van de gemeente Leiden werken thuis. Toch gaat een groot deel van de directe dienstverlening door. Zo kunnen paspoort en rijbewijs nog worden opgehaald. Ook wordt vuilnis, glas en papier gewoon opgehaald. Lenferink: “Het is belangrijk om dat door te laten gaan. We moeten geen Italiaanse toestanden krijgen waar het vuil ophoopt op straat. Dat kunnen we nu nog goed organiseren en dat willen we zo lang mogelijk volhouden.”

Handhaving
Lenferink is deze dagen zelf ook veel in de crisisruimtes van de Veiligheidsregio Hollands Midden te vinden. Daar worden de maatregelen die zijn aangekondigd in formele regels omgezet. Waarschijnlijk komt er vanavond een nieuwe regionale noodverordening waarin onder andere officieel wordt vastgelegd dat de horeca gesloten moet blijven. “De sluiting van de horeca was tot nu toe formeel nog een oproep van het kabinet. We hebben onze handhavers en de politie gisteren gevraagd om in de gaten te houden hoe dat ging. Over het algemeen werd er heel goed gehoor aan gegeven en houdt bijna iedereen zich eraan.”

Denk aan mensen die het zwaar hebben
Aan voorspellingen over extra maatregelen wil de burgemeester zich niet wagen. Wel zegt hij dat er moet worden nagedacht over wat de maatregelen voor mensen in de stad betekenen. “We moeten niet voorbij gaan aan de mensen die het zwaar hebben. De mensen zie bijvoorbeeld zelf ziek zijn. Dat is ernstig, ook voor hun familieleden. Daarnaast zijn er ondernemers die te maken krijgen met een enorme terugloop of zelfs stop van hun inkomsten, terwijl de lasten doorgaan. Ook ouderen en alleenstaanden hebben het moeilijk omdat de sociale contacten opdrogen.”

Trots
Inmiddels ontstaan er ook allerlei initiatieven in de stad om mensen te helpen. “Ik zie hele mooie dingen in de stad gebeuren en daar ben ik trots op. ¬†Allerlei mooie initiatieven van mensen die hulp willen bieden. Dat is een ontzettend mooi gebaar en dat past bij Leiden als sociale stad. Ik ben ook hartstikke trots op alle mensen die in deze situatie gewoon doorwerken. Misschien zijn deze mensen wel een beetje bang zelfs. Anderen mogen niet in groepen zijn en zij worden er toch mee geconfronteerd. Daar moeten we bij stilstaan en daar heb ik grote waardering voor.”

Let op elkaar
Lenferink is ervan overtuigd dat Leiden de situatie aankan. “Ik zou het fijn vinden als iedereen zich realiseert dat dit buitengewone omstandigheden zijn. We moeten er met elkaar uitkomen. Dus let ook een beetje op elkaar. Laten we ervan overtuigd zijn dat we dit met elkaar aan kunnen. Want dat kunnen we ook.”

Stuur je coronavragen en tips naar Sleutelstad!
Sleutelstad zendt vanaf 16 maart twee keer per dag een live nieuwsuitzending uit met actuele informatie over corona en de gevolgen van de maatregelen in de Leidse regio. Heb je zelf een vraag over iets dat met het coronavirus en de Leidse regio te maken heeft waar je het antwoord niet op kunt vinden? Of heb je een interessante tip? Stuur je reactie naar corona@sleutelstad.nl of telefonisch via whatsapp op 06-16811160. Je kunt een vraag ook insturen als audio-opname, dan wordt hij mogelijk op de radio uitgezonden. De uitzendingen zijn iedere dag te beluisteren tussen 13.00 en 14.00 uur en tussen 17.00 en 18.00 uur via 107.5 FM, 102.4 op de kabel en online via sleutelstad.nl/player.

 

Economie Leiden Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×