Tijdens de laatste zaterdagmarkt was het ondanks de coronadreiging erg druk. (Foto: Reanne van Kleef).

Burgemeester Lenferink roept jongeren op om maatregelen serieus te nemen

Burgemeester Henri Lenferink van Leiden is blij met het nieuwe pakket aan maatregelen van het kabinet om het coronavirus te bestrijden. Volgens Lenferink was het vooral de bedoeling van het kabinet om mensen nogmaals bewust te maken de ernst van de situatie. Een flink deel van bevolking volgt de adviezen volgens Lenferink goed op, maar met name bij jongeren valt nog wel wat winst te behalen.

Chris de Waard sprak vanmorgen met burgemeester Lenferink over de strengere maatregelen die het kabinet gisteren aankondigde.

Dat jongeren zich nog niet altijd aan de veiligheidsmaatregelen houden ziet ook de Leidse wijkagent Eric van Dommelen. Hij twittert dat het nog niet tot de jeugd doordringt wat er aan de hand is. “We blijven het gesprek aangaan. Ondanks dat ik soms wordt uitgelachen en te horen krijg dat ik ‘effe chill’ moet doen.” Mede daarom roept Lenferink jongeren op er niet lacherig over te doen. “Ga er serieus mee om. En daarom ben ik wel blij met de nieuwe maatregelen van het kabinet. Nu kunnen we nog gerichter het virus in onze regio buiten de deur houden.”

Ingrijpen nu makkelijker
Volgens Lenferink heeft hij als voorzitter van de veiligheidsregio Hollands Midden, waar 18 gemeenten onder vallen, al best veel mogelijkheden om specifieke maatregelen te treffen. “Het besluit om de boulevards van Katwijk en Noordwijk afgelopen weekend te sluiten, omdat er teveel mensen op afkwamen kwam bijvoorbeeld ook van ons.” Het kabinet heeft het volgens Lenferink nu wel makkelijker gemaakt om extra maatregelen te treffen als dat nodig is. Zo heeft de burgemeester nu ook de mogelijkheid om handhavend op te treden als het te druk wordt in winkels. “Die moeten er nu zelf voor zorgen dat er niet teveel mensen naar binnen komen, dus ze moeten een deurbeleid gaan voeren.” Overtreding van de regels kan ze op een boete oplopend tot vierduizend euro komen te staan.

Zaterdagmarkt afgelast
De zaterdagmarkt in Leiden gaat de komende weken niet door, omdat het volgens Lenferink heel lastig is om het aantal kramen en de mensen uit elkaar te houden op de smalle straten tussen de marktkramen en de bebouwing van de Nieuwe Rijn. Volgens een woordvoerder van de markt is dat wel degelijk mogelijk, en hij wil dan ook graag een gesprek met de burgemeester om aan te tonen dat het wel kan. Het lijkt er niet op dat de marktkooplui daarin tegemoet worden gekomen.

Gerry van Bakel sprak in de extra Nieuws071-uitzending die Sleutelstad op werkdagen tussen 13.00 en 14.00 uur uitzendt met Ron Vergunst van de pr-commissie van de Leidse marken over het niet doorgaan van de zaterdagmarkt.

Leiden Maatschappij Regio Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×