In de Tuin van de Smid kunnen voorlopig alleen de dieren vrij rondlopen. (Archieffoto: Gerry van Bakel).

Tekeningen voor de dieren in de Tuin van de Smid

De dieren van de Tuin van de Smid hebben het deze dagen prima naar hun zin. Zij krijgen voer en aandacht van de vrijwilligers en mogen langer vrij over het erf lopen nu de Tuin van de Smid is gesloten voor gasten. “Wij verkopen gastvrijheid en dat kan niet op anderhalve meter afstand”, aldus eigenaar Sjaak van de Geijn.

Voor Sjaak en Barbera van de Geijn is het wennen. In de zeven jaar dat de Tuin van de Smid nu open is, zijn er weinig dagen geweest dat de lunchroom, vergadercentrum en kinderboerderij ineen, niet open is geweest voor publiek. “We zijn eigenlijk alleen op eerste kerstdag gesloten”, zegt Van de Geijn. “Het is bizar om ineens alles te moeten sluiten, de inhoud van je koelkasten bekijken en beslissen wat je kunt bewaren en wat je moet invriezen.”


Nieuws071-presentator Reanne van Kleef in gesprek met Sjaak van de Geijn over de Tuin van de Smid.

Van de Geijn is eigenlijk wel blij met de maatregelen en richtlijnen van de overheid. “Op zondag 15 maart was het ineens heel mooi weer en zat alles vol. Dan denk je ook wel aan de risico’s die je personeel loopt.” Dat is ook de reden dat de Tuin van de Smid niet kiest voor een afhaal- of bezorgvariant. “Je stimuleert dan toch dat mensen bij elkaar komen. Die komen in contact met elkaar en met je vrijwilligers en medewerkers. Je moet die broodjes toch overhandigen. Ik ga er zelf niet staan en dan wil ik dat ook niet  vragen van mijn mensen.”

Iedereen denkt mee
Het is allemaal goed geregeld in Nederland, vindt Van de Geijn. “Er wordt goed voor ons gezorgd. Iedereen denkt mee. De belastingen worden uitgesteld, mijn personeel wordt doorbetaald. We zijn een supergezond bedrijf, ik ga ervan uit dat we er straks nog zijn. Al zullen we dit jaar geen winst maken en misschien het volgend jaar ook nog niet. Ik heb zelf slechte longen, ik ben eerder bezorgd over mijn eigen gezondheid dan dat van mijn bedrijf.”

Tekeningen voor dieren
Maar het echtpaar Van de Geijn snapt heel goed dat mensen een bezoek aan de Tuin van de Smid missen. In haar blog biedt Barbera van de Geijn de kinderen die de dieren erg missen de mogelijkheid om een tekening te maken voor hun favoriete dier. Tegen de verveling en om hun liefde aan het paard of de varkens te tonen. De tekeningen kunnen gestuurd worden aan Tuin van de Smid, Polderpad 8, 2322 LB Leiden.

(Foto’s: Tuin van de Smid).

Economie Leiden Maatschappij Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×