(Foto's: Rob van Dullemen).

Veel belangstelling voor coronatest via drive-in: 'het is niet prettig'

Zorgpersoneel uit de regio Hollands Midden en Haaglanden kan zich nu laten testen op corona bij de speciale test drive-ins naast het Alrijne ziekenhuis in Leiderdorp. De telefoon staat sinds de bekendmaking roodgloeiend zegt Niek Wille van GGD Hollands Midden. “Het is de bedoeling dat we hier honderd mensen per dag gaan testen in de vier speciale teststraten die we gemaakt hebben.”

De testlocatie in Leiderdorp is een samenwerking tussen de GGD Hollands Midden, SCAL Medische Diagnostiek en het Alrijne ziekenhuis. De drive-in is bedoeld voor zorgmedewerkers die werkzaam zijn in andere zorginstellingen dan de ziekenhuizen.

Verslaggever Robbert van Cleef nam een kijkje bij de coronatest drive-in in Leiderdorp.

Minister Hugo de Jonge heeft op de persconferentie van 31 maart 2020 aangekondigd dat al het zorgpersoneel in Nederland vanaf 6 april, bij klachten, getest moet kunnen worden op corona: “Als we door te testen weten dat zij geen corona hebben kunnen zij aan het werk blijven. Als zij wel corona hebben dan moeten ze thuis blijven en voorkomen dat we het virus verder verspreiden.” Zorgmedewerkers kunnen op afspraak terecht bij de test drive-in.

Medewerkers van bijvoorbeeld verpleeghuizen, de gehandicaptenzorg, thuiszorg die verkoudheidsklachten of koorts hebben kunnen een afspraak maken voor de drive-in. Personeel van ziekenhuizen kan zich laten testen in het eigen ziekenhuis. “Het is de bedoeling dat we hier honderd mensen per dag gaan testen in de vier speciale teststraten die we gemaakt hebben”, zegt Niek Wille van de GGD Hollands Midden.

Telefoon roodgloeiend
Volgens Wille staat de telefoon roodgloeiend sinds bekend is dat zorgpersoneel getest kan worden. “Het is pittig voor ons personeel, maar we hebben voldoende testcapaciteit.” Via een telefonische intake wordt bepaald of de zorgmedewerker in aanmerking komt voor de test. Zorgmedewerkers die meer dan 38 graden koorts hebben komen nog niet in aanmerking voor de test. De GGD verzoekt hen thuis te blijven tot ze 24 uur klachtenvrij zijn.

De test in de drive-in is niet prettig. Speciaal opgeleide mensen van de GGD en van het Scal halen een kweek weg diep uit de neus en de keel. ‘In m’n keel was niet prettig’, zegt een zorgmedewerker die net klaar is. “Maar het is goed dat de test er nu is want als je in de zorg werkt wil je niet je collega’s of je patienten besmetten.” Over twee dagen krijgt ze de uitslag.

 

Leiderdorp Maatschappij Regio Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×