(Foto: Rob van Dullemen).

Circa 200 coronadoden in Veiligheidsregio Hollands Midden

Het aantal personen dat in de Veiligheidsregio Hollands Midden (VRHM) is overleden aan de gevolgen van COVID-19 ligt tussen de 150 en 200. Dat schrijft de Leidse burgemeester Lenferink in een brief aan alle achttien gemeenten binnen de VRHM waarvan Lenferink de voorzitter is.  Dat zijn er drie tot vier keer meer dan de officiële cijfers laten zien. Volgens de gegevens die bij de GGD bekend zijn ging het eerder deze week om 57 personen die zijn overleden aan COVID-19 en 631 personen die na een test positief zijn bevonden.

“De gegevens ten aanzien van het aantal overledenen en het aantal besmettingen zijn een onderschatting. Personen die buiten het ziekenhuis overlijden aan COVID-19 worden door de huisarts of de verpleeghuisarts als natuurlijk overlijden gemeld, meestal met longontsteking als reden voor overlijden”, schrijft Lenferink over dat enorme verschil. Andere cijfers zijn juist weer wel hard te noemen. Bijvoorbeeld die over het aantal beschikbare ziekenhuisbedden: “Er zijn op dit moment in de regio nog voldoende IC-bedden beschikbaar voor COVID-19 patiënten. Dit geldt ook voor het aantal vrije klinische bedden voor COVID-19 patiënten.” De ziekenhuizen gaan er dan ook vanuit dat ze de vraag de komende weken aankunnen.

Maatregelen sorteren effect
Lenferink schrijft verder dat het aantal ziekenhuisopnamen landelijk de afgelopen dagen substantieel afneemt. “Dit is drie weken na de eerste maatregelen en twee weken na de verscherpte maatregelen. Dat duidt erop dat de maatregelen effect hebben. Het aantal IC-opnamen vlakt af, evenals het aantal personen dat overlijdt. Bij een vrije verspreiding van het virus zou het aantal IC-opnames en het aantal overlijdens een exponentiële groei hebben laten gezien en dat is zeker niet het geval.” Lenferink hamert op het belang van het strikt blijven naleven van alle maatregelen: “Dat maakt de kans groter dat kan worden besloten na 28 april 2020 bepaalde maatregelen niet te verlengen.”

Maatschappij Regio Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×