Klanten moeten zelf hun wijntje inschenken. (Videostill: In Den Doofpot).

Leiden houdt afstand: Zelf je wijntje inschenken bij restaurant In Den Doofpot

De Leidse regio bereidt zich voor op de anderhalvemetersamenleving. Zodra het weer mogelijk is, willen de kroeg op de hoek, de bioscoop in het centrum en de basisschool van je kind zo snel mogelijk weer aan de slag. Maar wat moet daarvoor gebeuren? En hoe zorg je ervoor dat de bezoekers straks anderhalve meter afstand kunnen houden? Sleutelstad volgt deze voorbereidingen en stelt de vraag: hoe ziet deze anderhalvemetersamenleving eruit?

Auke Alkema van restaurant In Den Doofpot is er klaar voor. De afgelopen weken bereidde hij een werkwijze voor waarin de gezondheid van klant en werknemer in de zaak aan de Turfmarkt 9 gewaarborgd moeten zijn. “Toen premier Mark Rutte in de persconferentie twee weken geleden zei dat we ons moeten voorbereiden op een anderhalvemetersamenleving, zijn wij dat ook meteen gaan doen.”

Dineren op afstand
Daarom bedachten zij ‘social distance dining’, vrij vertaald ‘dineren op gepaste afstand’. Het gaat er dus anders uit zien. De tafels staan verder uit elkaar, de jas van gasten wordt niet aangenomen en bediening loopt nooit de keuken in. “We willen als restaurant in Leiden aan Nederland en de rest van de wereld laten zien dat dit werkbaar is, dat hebben we met een filmpje op sociale media duidelijk willen maken.” Om die reden stuurde het restaurant de video door naar alle brancheorganisaties, vakbladen en nieuwsmedia.

Tafels
Sinds de deuren van In Den Doofpot na zondag 15 maart verplicht dicht moesten blijven, zijn medewerkers er aan de slag gegaan met het verfwerk. Zo is de vloer van een nieuw laagje verf voorzien en zijn ook de muren van de keuken onder handen genomen. “Toen wij de tafels en stoelen terug gingen zetten, hebben wij meteen anderhalve meter ruimte tussen de tafels in acht genomen. We gaan van veertien naar zeven tafels in het restaurant. Dat betekent dus dat er maar 20 mensen tegelijk kunnen eten.” Ook de hoeveelheid personeel wordt gehalveerd, zo staan er twee mensen in de bediening en staan er slechts drie mensen van het koksteam in de keuken.

Volgens Alkema zijn er géén directe contactmomenten tussen klant en serveerder. “We brengen alles op karren van en naar de tafels. Klanten zetten zelf nadat zij klaar zijn met eten de gebruikte borden en bestek weer terug op de kar. Op die manier kunnen we vanaf afstand serveren. Dat houdt ook in dat klanten zelf hun wijn inschenken.” Ook tussen de zaak en de keuken wordt niet langer heen en weer gelopen door de tafelbedienden. “We hebben de keuken en de bediening van elkaar gescheiden. Dat is mogelijk doordat wij een systeem hebben waarmee de bediening een bestelling opneemt op een iPad, waarna de bestelling automatisch bij de keuken uit een bonnenprinter komt rollen.”


Nieuws071-presentator Jaap van Sandijk in gesprek met Auke Alkema van In Den Doofpot

Lef
Er komt meer bij kijken dan alleen afstand houden en vaak de handen wassen. “Onze serveerders moeten ook het lef hebben om een klant op zijn of haar gedrag aan te spreken, wanneer diegene zich niet aan de regels houdt.”

Volgens eigenaar Anton Verschelling kan de zaak op deze manier goed door blijven draaien. “Gewoonlijk zitten we ieder weekend vol, nu zitten we elk weekend half vol. Ik denk dat we toch goede dagomzetten kunnen blijven draaien, mede omdat wij uniek zijn in de business lunches die wij aanbieden. Zakenmensen, zeker in het hogere segment, willen elkaar toch graag elkaar in de ogen kunnen kijken.”

Cosy
In Den Doofpot is het soort restaurant waar je heen gaat om rustig, gezellig en sfeervol te genieten van een diner. Daar betaalt de klant dan ook naar. Vandaar dat het restaurant in haar video ook de woorden ‘clean, considerate, cosy’ laat passeren.  Cosy – gezellig – ziet er wel anders uit in de anderhalvemetersamenleving. “Het gezellige zit nu bijvoorbeeld in de aankleding van het restaurant, het eten bij kaarslicht. Gezellig even er tussenuit en na zo veel dagen thuiswerken eindelijk eens buitenshuis van een etentje kunnen genieten.”

Eerlijkheid gebied te zeggen dat het de maatregelen die het restaurant heeft bedacht, slechts ideeën zijn. “We zullen ons altijd moeten aanpassen aan de regels en richtlijnen die de overheid opstelt. Het is dus afwachten wat premier Rutte bekend maakt tijdens de persconferentie komende week.”

Advertentie

Economie Leiden Maatschappij Leidse regio houdt afstand


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×