(Foto: Robbert van Cleef).

Aantal opnames en sterfgevallen door corona daalt

Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zijn vrijdag 144 sterfgevallen als gevolg van Covid-19 gemeld. Dat zijn er enkele tientallen minder dan donderdag. In totaal telt ons land nu 3.459 sterfgevallen. Verder werden er 156 nieuwe patiënten in het ziekenhuis opgenomen en ook dat zijn er fors minder dan de 182 van donderdag. Wel zijn er zo’n 175 meer nieuwe besmettingen vastgesteld dan gisteren. Het waren er nu 1.235. Er zijn nu voor het eerst in totaal meer dan 30.000 bevestigde COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM.

De cijfers van de afgelopen dagen passen volgens het RIVM bij het beeld dat de maatregelen over het algemeen lijken te werken. Het aantal nieuwe meldingen per dag van in het ziekenhuis opgenomen patiënten vertoont nog steeds een dalende lijn. Het aantal patiënten dat overlijdt neemt ook af, maar minder snel dan de ziekenhuisopnames.

Oversterfte
De totale sterfte in Nederland is sterk verhoogd. Zowel in week 14 (van 30 maart tot en met 5 april) als in week 15 (van 6 tot en met 12 april) zijn in Nederland ongeveer 5.000 personen overleden. Dat melden het CBS Centraal Bureau voor de Statistiek en RIVM op basis van voorlopige sterftecijfers (met mogelijke nog vertraagde registratie door de paasdagen). Dat zijn 2.000 tot 2.300 meer sterfgevallen per week dan in deze tijd van het jaar verwacht mag worden. Een aanzienlijk deel daarvan is naar verwachting gerelateerd aan COVID-19. Welk deel dat precies is wordt pas later uit de doodsoorzakenregistraties duidelijk. Dit maakt extra duidelijk hoe belangrijk het is dat mensen zich aan de maatregelen blijven houden.

Situatie Leidse regio gelijk gebleven
In de Leidse regio zijn nu 59 mensen met Covid-19 in een ziekenhuis opgenomen. Dat zijn er net zoveel als gisteren. Het gaat nu om 34 inwoners uit Leiden, 8 uit Leiderdorp, 6 uit Oegstgeest, 9 uit Voorschoten en 2 uit Zoeterwoude.

 

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Voorschoten Zoeterwoude Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×