Willem Witvliet leest bij het Haagsche Schouw de namen voor van zijn gevallen kameraden. (Foto: Emile van Aelst).

Leidse 4 mei-herdenkingen op tv bij Sleutelstad

De Stichting Dodenherdenking Leiden organiseert op 4 mei enkele alternatieve herdenkingen om in deze coronaperiode toch gezamenlijk stil te staan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de Vredesoperaties. De herdenkingen bij het Haagsche Schouw, De Naald (De Kooi) en de Pieterskerk en het Bevrijdingsmonument vinden nu zonder publiek plaats, maar worden op tv uitgezonden door de lokale omroep Sleutelstad. Ze zijn te zien via kanaal 46 (Ziggo) en online via www.sleutelstad.tv.

Dodenherdenking Militair Oorlogsmonument Haagsche Schouwweg
Herdenking van de 51 jonge militairen die rond het Haagsche Schouw zijn gesneuveld bij de inval van de Duitsers op 10 mei 1940.
Spreker: de Katwijkse burgemeester Cornelis Visser.
Zangeres Emma Brown zingt het Wilhelmus
Taptoe met twee minuten stilte en muziek van Hans Dubbelaar op de doedelzak.
De burgemeesters van Leiden, Katwijk, Voorschoten en Oegstgeest leggen kransen.
Overlevende Willem Witvliet (99) leest de namen van de gevallenen voor.

Deze bijeenkomst is voor een groot deel vooraf opgenomen en is niet toegankelijk voor publiek. De herdenking is vanaf 15.00 uur te zien via Sleutelstad TV.

Lezing Ruurd Kok
Namens de Historische Vereniging Oud Leiden (HVOL) geeft Ruurd Kok een documentaire-lezing over herinneringsplaatsen en -objecten in de regio die met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben. Over dit onderwerp verschijnt een dezer dagen ook zijn boek ‘Bang voor mooi weer – Oorlogssporen in Leiden en omgeving‘ dat deze week via de Leidse uitgeverij Ginkgo in de voorverkoop is gegaan. De titel is ontleend aan de herinneringen van Gerdi van de Poel uit Leiden. Ze maakte de oorlog als meisje mee vanuit haar ouderlijk huis aan de Hoge Morsweg en alleen bij mooi weer kwamen de bommenwerpers.

De documentaire-lezing is vanaf 16.00 uur te zien via Sleutelstad TV.

De Naald (De Kooi)
Herdenking van de slachtoffers in de wijk De Kooi, georganiseerd door woningcorporatie De Sleutels bij De Naald. Met toespraak van directeur-bestuurder  Gerda van den Berg van De Sleutels, het spelen van de Taptoe en twee minuten stilte.

Ook deze herdenking vindt plaats zonder publiek, maar wordt live uitgezonden via Sleutelstad TV. Aanvang televisie-uitzending 17.00 uur.

Dodenherdenking Pieterskerk
Algemene herdenking met toespraken van de Leidse burgemeester Henri Lenferink, voorzitter Ton Kohlbeck van de Stichting Dodenherdenking Leiden  en muziek.
Zangeres Margo Kalse zingt liederen met orgelspel van Erik van Bruggen.
Aansluitend het spelen van de Taptoe en twee minuten stilte en Wilhelmus gevolgd door kranslegging bij het Bevrijdingsmonument bij molen De Valk door burgemeester Lenferink, de vicevoorzitter van de gemeenteraad en het bestuur van de Stichting Dodenherdenking Leiden.

Ook deze herdenking is niet toegankelijk voor publiek, maar wordt helemaal uitgezonden via Sleutelstad TV. De televisie-uitzending start om 18.00 uur en eindigt rond 19.00 uur. Dit vroege tijdstip is gekozen in verband met de nationale herdenking op de Dam in Amsterdam om 20.00 uur.

Bloemen van verenigingen, instellingen en burgers zijn bij alle monumenten welkom, maar dienen op eigen gelegenheid gelegd te worden na 20.00 uur op 4 mei of een dag later op 5 mei. Daarbij dienen de afstandsregels in acht te worden genomen.

Leiden Maatschappij Coronacrisis


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×