Hotel Leiden. (Foto: Emile van Aelst / Leidse Glibber).

Leiden houdt afstand: Serveertafels en verpakte porties in hotelrestaurant

De Leidse regio bereidt zich voor op de anderhalvemetersamenleving. Zodra het weer mogelijk is, willen de kroeg op de hoek, de bioscoop in het centrum en de basisschool van je kind zo snel mogelijk weer aan de slag. Maar wat moet daarvoor gebeuren? En hoe zorg je ervoor dat de bezoekers straks anderhalve meter afstand kunnen houden? Sleutelstad volgt deze voorbereidingen en stelt de vraag: hoe ziet deze anderhalvemetersamenleving eruit?

Hotel bleef open
Dankzij de uitzondering voor hotels in het verbod op ‘recreatief nachtverblijf’ hoefde directeur Frans Schohaus de deuren van zijn Hotel Leiden niet te sluiten. Dit betekende niet dat het restaurant en de bar ook open konden blijven. Deze gingen, net als de andere horeca in Nederland, op slot om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In de anderhalvemeter-samenleving ziet Schohaus mogelijkheden om ook het horecadeel van zijn hotel weer te openen. “Het zal arbeidsintensief zijn voor de medewerkers, maar met wat aanpassingen kunnen we dicht bij de service komen die we al tijd geboden hebben.”

Ontbijt
Als eerste wil Schohaus weer ontbijt serveren in het restaurant. “Door de tafels minimaal anderhalve meter uit elkaar te zetten en gasten niet zelf hun eten op te laten scheppen komen we een heel eind.” Schohaus wil medewerkers, afgeschermd achter plexiglas, verpakte porties uit laten delen.

Als het aan de hoteldirecteur ligt worden na een succesvolle opstart van het ontbijt ook weer lunches, brunches en diners geserveerd in het hotelrestaurant. Schohaus denkt aan twee mogelijkheden: “We denken aan een serveerwagen die we bij een tafel met gasten neerzetten of serveertafeltjes in het midden waarvan de gast zelf zijn maaltijden pakt”.

Arbeidsintensief
Niet alleen het uitdelen van de maaltijden maakt dat de werkzaamheden van het hotelpersoneel in de anderhalvemetersamenleving arbeidsintensiever zijn. “Ook kleine aanpassingen als nieuwe looplijnen in de keuken en het rollen van bestek in servetten vragen om extra inspanningen”, erkent Schohaus.

Economie Leiden Leidse regio houdt afstand


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×