De Haanstraschool bereidt zich voor op de heropening. (Foto/video: Robbert van Cleef).

Leiden houdt afstand: Haanstraschool bereidt zich voor op heropening

De Leidse regio bereidt zich voor op de anderhalvemetersamenleving. Zodra het weer mogelijk is, willen de kroeg op de hoek, de bioscoop in het centrum en de basisschool van je kind zo snel mogelijk weer aan de slag. Maar wat moet daarvoor gebeuren? En hoe zorg je ervoor dat de bezoekers straks anderhalve meter afstand kunnen houden? Sleutelstad volgt deze voorbereidingen en stelt de vraag: hoe ziet deze anderhalvemetersamenleving eruit?

De basisschool Haanstra aan het Leidse Rapenburg is woensdag begonnen met de voorbereidingen voor de heropening na de meivakantie. De school gaat hele dagen open en dus geen halve dagen, wat ook een optie is. Een wisseling zou teveel onrust veroorzaken vindt de school. Maar toch is er ook nog veel onduidelijk voor het docententeam.

“We zijn de leerlingen in twee stapels aan het verdelen”, zegt directeur Brian Groot terwijl hij samen met twee docenten 252 naamstrookjes sorteert op een grote tafel. “We gaan in ieder geval zorgen broertjes en zusjes op dezelfde dagen naar school gaan.”

Die beslissing is genomen, maar er zijn nog veel meer uitdagingen voor de school. Ouders mogen bijvoorbeeld het gebouw niet in en via welke route zetten zij hun kinderen dan het veiligst af bij school? En zijn er straks wel voldoende leerkrachten? Want wie een aandoening als astma heeft blijft om elk risico te vermijden liever thuis. En hoeveel docenten zijn gewoon te bang om naar school te komen?

Zorgen over indeling van de klas
Ook juf Simone Marijt heeft de nodige zorgen over de indeling van haar klas, want de anderhalve meter afstand houden is haast niet te doen. “Ik heb een vrij grote groep en ik wil toch een veilige afstand tot de leerlingen houden. Want ik weet nog niet zo zeker of ik niet besmet kan worden door kinderen.”

Ondanks alle uitdagingen en vragen zijn ze bij de Haanstraschool wel blij dat ze weer open mogen, want lege klassen zien ze liever niet. “Je bent toch het onderwijs in gegaan om te werken met kinderen”, zegt Groot. “En dan waren de afgelopen weken wel erg surrealistisch met zo’n mooi maar leeg gebouw. Ik ben wel blij dat we weer een stap maken richting het normaal.”

Leiden Onderwijs Leidse regio houdt afstand


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×