(Foto: Makelaardij Obèr).

Leiderdorp houdt afstand: Huizen bezichtigen met latex handschoentjes

De Leidse regio bereidt zich voor op de anderhalvemetersamenleving. Zodra het weer mogelijk is, willen de kroeg op de hoek, de bioscoop in het centrum en de basisschool van je kind zo snel mogelijk weer aan de slag. Maar wat moet daarvoor gebeuren? En hoe zorg je ervoor dat de bezoekers straks anderhalve meter afstand kunnen houden? Sleutelstad volgt deze voorbereidingen en stelt de vraag: hoe ziet deze anderhalvemetersamenleving eruit?

De huizenmarkt draait gewoon door tijdens de intelligente lockdown, in hoeverre ‘gewoon’ nog bestaat. De Leiderdorpse makelaar Ferenc Obèr, eigenaar van Makelaardij Obèr, is inmiddels gewend aan het nieuwe normaal, maar kijkt wel uit naar betere tijden. “Ik moet zeggen dat ik er al redelijk aan gewend ben, helaas. Ik hoop dat het snel weer veranderd wordt. Het stukje persoonlijke aandacht kan je als makelaar nu niet geven zoals je dat graag zou willen.”


Verslaggever Rolf Eijgenraam sprak met makelaar Ferenc Obèr over huizen verkopen in de anderhalvemetereconomie.

Handschoentjes
De makelaars van Obèr dragen bij bezichtigingen altijd gepoederde, latex wegwerphandschoenen. Hetzelfde geldt voor de eventuele kopers, zonder de handschoenen komen zij het pand niet binnen. “Ik wil het gewoonweg niet op mijn geweten hebben dat na een bezichtiging op de een of andere manier virussen achterblijven in het huis.”

Voor de bezichtigende partij is het duidelijk wat de bedoeling is, zij krijgen alle papieren per mail opgestuurd, en worden op de hoogte gesteld van de maatregelen. “Eerlijk gezegd hebben we daar nog geen problemen gehad, iedereen heeft er begrip voor. Bovendien is het fijn dat de koper met handschoenen het huis toch kan voelen, dat is toch een essentieel onderdeel van een bezichtiging. Dat mensen feeling met het huis kunnen krijgen.”

Drie tegelijk
Volgens het protocol van Makelaardij Obèr mogen bij een bezichtiging maar drie mensen de woning betreden, zo kan een afstand van anderhalve meter bewaard worden. Dat zorgt er wel voor dat de makelaar moeilijk een rondleiding kan geven door het pand. “Soms sta ik op de begane grond en zijn de mogelijke kopers inmiddels op de eerste verdieping, terwijl ik vanaf onderaan de trap het een en ander uitleg. Dat voelt heel raar.” Soms komen kopers toch met meer dan twee personen opdagen, bijvoorbeeld doordat zij hun kinderen mee moeten nemen. Obèr: “Dat is ook geen probleem. Wat we dan doen is het huis in shifts bezichtigen.”

Waar veel verkopers vóór de coronacrisis vaak aan het werk waren tijdens een bezichtiging, werken zij nu veelal thuis door de maatregelen. “Op zo’n moment wordt er met de verkopende partij afgesproken dat zij tijdens de bezichtigingen even boodschappen gaan doen of even naar buiten gaan om een wandeling te maken. Zeker met dit weer hebben de meesten daar geen problemen mee. Ze zijn juist met de lockdown blij om even de deur uit te gaan.”

Expats
Vóór de coronacrisis had Obèr net als andere makelaars te maken met een extreem aantal bezichtigingen, dat is door de uitbraak iets afgenomen. “We zijn van 40 mogelijke bezichtigingen per woning naar zo’n 15 a 20 bezichtigingen per huis gegaan. Dat is eigenlijk een aangename verandering.” Verder valt het op dat expats als kopers zijn verdwenen. “Gewoonlijk merken wij dat we zo nu en dan een huis verkopen aan vooral Spanjaarden, Italianen, Fransen en soms ook Engelsen. Dat zijn veelal mensen die op het Leiden Bio Science Park werken. Dat is nu helemaal weggevallen. Ik kan mij ook goed inbeelden dat mensen in Spanje en Italië, de landen die zo vreselijk door het virus zijn getroffen, nu wel iets heel anders aan hun hoofd hebben”, aldus Ferenc Obèr.

Economie Leiderdorp Leidse regio houdt afstand


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×