Vorig jaar verrichtte sportwethouder Paul Dirkse de opening van de twee nieuwe padelbanen en sloeg gelijk een balletje. (Archieffoto: Emile van Aelst).

Leiden houdt afstand: tennis- en padellessen voor de jeugd

De Leidse regio bereidt zich voor op de anderhalvemetersamenleving. Zodra het weer mogelijk is, willen de kroeg op de hoek, de bioscoop in het centrum en de basisschool van je kind zo snel mogelijk weer aan de slag. Maar wat moet daarvoor gebeuren? En hoe zorg je ervoor dat de bezoekers straks anderhalve meter afstand kunnen houden? Sleutelstad volgt deze voorbereidingen en stelt de vraag: hoe ziet deze anderhalvemetersamenleving eruit?

Jeugd die lekker een balletje wil slaan of kennismaken met een nieuwe sport kan terecht bij Tennis- en Padelclub Unicum op de grens van Leiden en Oegstgeest. Woensdag 29 april is de ban voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar opgeheven als het gaat om buitensporten. Voor de oudere jeugd geldt wel dat ze anderhalve meter afstand moeten houden, maar er kan wel weer gespeeld worden. En ook niet-leden zijn welkom.

Na zes weken stilte klinken vandaag weer de doffe klappen van rackets tegen ballen. Om 11.00 uur gaat het sportpark aan de Haarlemmerweg open voor iedereen jonger dan 19 jaar. Voorzitter Rudy van Zijp is blij dat er weer wat leven in de brouwerij komt op zijn club. “We hebben negen tennisbanen die in alle weersomstandigheden bespeeld kunnen worden en twee padelbanen. We zijn de enige tennisclub in Leiden met twee padelbanen en we hopen dat veel kinderen ze komen uitproberen. Elke dag is er vanaf 11.00 uur vrij spelen op de banen. Bij tennis is het wel handig als je al een beetje kunt tennissen voordat je de baan opgaat. Maar met padel kun je al snel uit de voeten.”


Nieuws071-presentator Jaap van Sandijk in gesprek met Rudy van Zijp, voorzitter TPC Unicum over heropening tennispark voor jeugd tot en met 18 jaar.

Regels en toezicht
Er gelden wel wat regels op het tennispark van TPC Unicum. De parkeerplaats en de ingang aan de Haarlemmerweg zijn afgesloten. De vereniging is alleen bereikbaar aan de kant van Poelgeest. Het is even puzzelen als je op de kaart kijkt, maar wie vanuit Leiden over de Haarlemmerweg aan komt fietsen kan na het tennispark rechtsaf het fietspad op.  “We doen alleen die ingang open omdat iedereen die binnenkomt dan langs het clubhuis loopt, daar zit iemand die toezicht houdt. De landelijke tennisbond had een protocol opgesteld en dat hebben de gezamenlijke tennisverenigingen aan de gemeente voorgelegd en daar is een protocol uitgerold dat is toegesneden op onze situatie.”

Aan ouders wordt gevraagd kinderen bij de ingang af te zetten, maar niet zelf het park op te komen. Op het park zijn looproutes uitgezet en de smallere paden zijn eenrichtingverkeer. Het clubhuis en de kleedkamers blijven dicht, maar er zijn wel toiletten open. “Dus graag thuis al omkleden en een gevulde waterfles meenemen. Bij twijfel over de leeftijd kunnen we vragen om een ledenpasje of een identiteitsbewijs. Van de meeste leden weten we natuurlijk wel hoe oud ze zijn. Ik vergelijk het maar met als je bier of wijn koopt in de supermarkt, dan kan je ook gevraagd worden naar je leeftijd.”

Elke dag les
Er is niet alleen vrij spelen voor de jeugd, maar er zijn dagelijks ook een paar lesuren ingeroosterd. Om 14.00 uur en 15.00 uur is er tennisles voor de leeftijd tot en met 12 jaar en om 16.00 uur en 17.00 uur voor de oudere jeugd van 13 tot en met 18 jaar. “De jongste kinderen mogen met zijn zessen op de baan, voor de oudere groep geldt maximaal vier op een baan. Het zijn steeds lessen van één uur. Onze trainers vangen de kinderen die komen lessen bij het hek op en zorgen ervoor dat de rackets die we uitlenen schoongemaakt zijn en ook dat de banen geveegd worden.”

Padel
Voor kinderen die graag een nieuwe sport ontdekken, is er een extra lokkertje om padel uit te proberen. Padel lijkt zowel op tennis als op squash, het wordt gespeeld op een klein tennisveld, in tweeën gedeeld door een net, maar met een glazen kooi eromheen. Als de bal eerst stuitert voordat hij de glazen wand raakt en dan terugkomt in het spel, kan er gewoon doorgespeeld worden en is de bal niet uit. “Rally’s duren daardoor langer”, zegt Van Zijp. “Het padelracket is korter en heeft geen snaren, maar het spel heeft wel dezelfde puntentelling als tennis. Het is meer dan een mengeling van die twee sporten. Het is echt een nieuwe tak van sport. En als je deze week bij ons les komt nemen, kun je les krijgen van de Nederlands kampioen padel Uriel Maarsen.”

Na de meivakantie beginnen weer de normale trainingen voor de jeugd, maar als de komende weken blijkt dat er voldoende belangstelling is van niet-leden wil Van Zijp kijken of ze dat aanbod kunnen uitbreiden. Kijk voor meer informatie op de website van TPC Unicum.

 

 

Leiden Sport Leidse regio houdt afstand


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×