Het Japanmuseum Sieboldhuis heeft het relatief zwaar tijdens de coronacrisis (Archieffoto: Sieboldhuis).

PvdA vraagt college om mogelijke opening musea te onderzoeken

De Partij van de Arbeid wil weten of de Leidse musea weer open mogen. Volgens de partij is met de afgekondigde noodverordeningen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, geen verbod op het openen van musea opgelegd. PvdA-raadslid Marc Newsome heeft hierover schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders gesteld.

Het raadslid wil weten wat de mogelijkheden zijn voor musea om binnen de richtlijnen van het RIVM open te gaan. Newsome vraagt daarnaast of het college bereid is samen met musea te bekijken op welke manier ze zo snel mogelijk kunnen heropenen. Dat musea dicht blijven ondanks dat er geen expliciet verbod is, wekt Newsome’s verbazing. Hij vraagt zich in de schriftelijke vragen af: “Als Action en Ikea open mogen, waarom musea dan niet?”

Noodklok
Volgens Newsome worden musea hard getroffen door de crisis, nu alle inkomsten zijn weggevallen. Toen De Museumvereniging, dat is de landelijke brancheorganisatie van musea, begin april de noodklok luidde over gevolgen van het coronavirus voor de sector, lieten Leidse musea al aan Sleutelstad weten dat zij het hoofd boven water kunnen houden. Het Sieboldhuis liet toen wel optekenen dat deze crisis niet te lang moet duren.

De verschillende musea die Leiden rijk is bereiden zich voor op een eventuele heropening. Het Naturalis Biodiversity Center liet aan Sleutelstad weten dat zij druk bezig een plan te maken om het museum veilig te kunnen runnen in een anderhalvemetersamenleving, door bijvoorbeeld éénrichtingsverkeer te hanteren.

Cultuur Leiden Politiek Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×