Leiden houdt afstand: onzekerheid bij de Tuin van de Smid

In de Leidse regio kunnen bedrijven en instellingen langzaam weer opstarten. Maar voor de kroeg op de hoek, de bioscoop in het centrum en de basisschool van je kind is er wel veel veranderd. Wat moe(s)t er gebeuren om weer open te kunnen? En hoe zorg je ervoor dat de bezoekers de komende tijd anderhalve meter afstand kunnen houden? Sleutelstad stelt de vraag: hoe ziet de anderhalvemetersamenleving eruit?

Op de social media pagina’s van ‘de Tuin van de Smid’ valt te zien dat er al creatief wordt nagedacht over het anderhalvemeterterras. Vier stoelen staan op anderhalvemeter rondom een tafeltje. Daar om heen is een touwtje gespannen die de tafeltjes van elkaar moet scheiden. Buiten het touw staat een bijzettafel waar het dienblad op gezet kan worden. De foto’s worden ingeleid met de tekst Watkenerwel.nl en er zijn veel positieve reacties te lezen.

Achter de leuke foto’s, likes en reacties bij de Tuin van de Smid gaat een grote onzekerheid schuil. Zo weet eigenaar Sjaak van de Geijn nog totaal niet wat hij kan verwachten als hij straks weer open mag. “Hoeveel mensen komen er straks? Moet ik mensen gaan wegsturen bij de poort? Er zitten aan de regels nog teveel open einden”, zegt hij tegen Sleutelstad. “Als het gaat regenen kan normaal gesproken iedereen naar binnen, maar met twaalf man personeel aan het werk kunnen er dan maar achttien mensen naar binnen. Ik weet niet wat er over blijft van mijn verdienmodel zo.”

Als de Tuin van de Smid straks weer open is hoopt Van de Geijn niet dat het te druk wordt zoals dat het geval was in de Haarlemmerstraat vorige week. “Dat kan funest worden. Ik ben er niet op ingericht om mensen tegen te gaan houden, maar door alle regels ben ik tot boa gebombardeerd.” Hij weet dan ook niet of hij zijn kinderboerderij open houdt. “Dat doe ik niet als ik er last van krijg”, aluds Van de Geijn.


Eigenaar Sjaak van de Geijn in gesprek met verslaggever Lieuwe van Slooten

Zijn inkomsten haalt Van de Geijn vooral met feesten, bruiloften en vergaderingen. Hoewel zijn theehuis vanaf 1 juni weer open gaat, zal hij voorlopig minder omzet houden. Toch vreest Van de Geijn niet voor het voortbestaan van zijn bedrijf. “Ik ga niet failliet. De vraag is alleen of het wel lonend genoeg is”, zegt Van de Geijn die met een positieve vooruitblik afsluit. “Ik ga er gewoon van uit dat het een super mooie zomer wordt.”

Economie Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×