Het uitgebreide terras bij Café de Uyl van Hoogland, voor de Hooglandse Kerk. (Foto: Maurice Hettfleisch).

Uitgebreide terrassen mogen langer blijven, regeling verlengd tot 4 oktober

Om horecaondernemers tegemoet te komen, heeft het college van burgemeester en wethouders besloten de uitbreidingsregeling voor zogenaamde ‘coronaterrassen’ te verlengen tot 4 oktober 2022. Hoewel eerder was besloten om de horeca tot 1 augustus extra ruimte te geven, ziet de gemeente graag dat de horeca langer de tijd krijgt om de gederfde inkomsten van de coronasluitingen te compenseren.

Hoewel de coronacrisis ook in de ogen van de gemeente voorbij lijkt, zijn de misgelopen inkomsten in de horeca niet meteen ingehaald. Een flexibele houding voor het komende terrasseizoen wat betreft de ruimte voor de terrassen moet dit helpen op te lossen. Die insteek van het college wordt beaamd door David Zock, bestuurslid van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Leiden en eigenaar van restaurant Aan De Rijn. “Tot nu toe was het schade beperken, maar nu is er echt mogelijkheid om een beetje verlies terug te pakken.”

De gemeente heeft met dit besluit een afweging gemaakt tussen enerzijds de leefbaarheid in het centrum en anderzijds de wensen van de ondernemers. Bij geluidsoverlast of verkeersgevaarlijke situaties kan de tijdelijke vergunning worden heroverwogen. Maar daarover maakt David Zock zich in ieder geval geen zorgen. “We moeten niet panikeren over klachten die er eigenlijk de voorgaande jaren ook niet zijn geweest.”

Horeca-ondernemer David Zock in gesprek met verslaggever Rick van Gelder.

Lange termijn
Zock vindt 4 oktober een prima einddatum voor dit jaar, maar hoopt daarnaast dat de gemeente ook wil kijken naar permanente oplossingen om de horeca meer ruimte te geven. “Ik denk dat er echt plekken in de stad zijn waar er wat extra mogelijk is, zonder dat het overlast hoeft op te leveren.”

Opmerkelijk genoeg was begin dit jaar voorgenomen om de coronamaatregelen, in het bijzonder de wettelijke anderhalve meter afstand, leidend te laten zijn bij het uitbreiden van de terrassen. Er zijn immers zonder deze regels aanzienlijk meer mensen welkom op een regulier terras. De afstandsmaatregelen zijn echter sinds 25 februari niet meer van kracht.

Economie Leiden Coronaterrassen in Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×