De virus-estafette: Iedereen wil test, 98% heeft geen corona

De openstelling voor iedereen met luchtwegklachten heeft tot een stormloop op de coronatest van de GGD’s geleid. Landelijk werden gisteren ruim achtduizend mensen getest. Daarvan bleek maar 2 procent besmet. Van alle snotterende en kuchende Nederlanders had dus 98% géén corona. Dat geldt ook voor de Leidse regio. Alle anderen hadden gewone verkoudheids- of hooikoortsklachten.

De landelijke nieuwe telefoonlijn van de GGD’s waar iedereen zich kan melden voor een coronatest, is op 1 juni binnen de kortste keren overbelast geraakt. Op die tweede pinksterdag kwamen er maar liefst 323.000 telefoontjes binnen. Door de lange wachttijd deden mensen vaak meer belpogingen, of ze belden naar de GGD in hun eigen regio. Uiteindelijk konden er gisteren 8428 personen getest worden. Iets meer dan twee procent kreeg een positieve uitslag en moet nu in thuisquarantaine.

Moskeeën

De GGD Hollands Midden heeft gisteren 240 personen getest, waarvan 195 in Leiderdorp. De uitslag van die tests kan soms 48 uur duren, maar voorlopig wijst alles erop dat ook hier heel weinig besmettingen gevonden worden. Daarmee wordt de trend van de afgelopen tijd voortgezet: in de week tot en met 2 juni kreeg de Leidse regio er maar 4 nieuwe besmettingen bij. En er zijn al ruim twee weken geen ziekenhuisopnames of geregistreerde overlijdensgevallen door Covid-19 geteld.

Toch is het virus nog niet verdwenen en blijven nieuwe uitbraken op de loer liggen. Naast besmettingen bij slachterijen was het afgelopen week raak bij twee Haagse moskeeën. Na religieuze bijeenkomsten werden daar in korte tijd minstens 25 besmettingen geteld. Den Haag kreeg er zo in één week negentig nieuwe besmettingen bij, drie keer zo veel als Rotterdam. Het totale aantal besmettingen per 100.000 inwoners in het haagje ligt nu hoger dan in Amsterdam. In de Leidse regio is het de helft lager.

800 per dag

De langverwachte opschaling van coronatests ging niet helemaal pijnloos. Na het overbelaste telefoonnummer en de te lange wachttijden op tweede Pinksterdag was er op dinsdag nog een ander probleem. De landelijke GGD maakte trots de aantallen uitgevoerde tests en gemeten besmettingen van de vorige dag bekend, maar vertelde er niet duidelijk bij dat van de helft van de tests nog geen uitslag bekend was. Daardoor leek het even alsof zelfs 99 procent van de geteste personen virusvrij was. Achteraf bleek dat getal dus 98 – wat natuurlijk nog steeds een overweldigende meerderheid is.

Met de uitbreiding van tests naar iedereen met klachten hopen het RIVM en de GGD’s het virus dichter op de hielen te zitten en de kans op nieuwe uitbraken te verkleinen. De regio Hollands Midden kan 600 tot 800 mensen per dag testen. Naast Leiderdorp en Gouda kunnen daarvoor ook testlocaties in Katwijk en Alphen geopend worden. Volgens een woordvoerder is die testcapaciteit voor de komende twee dagen al volgeboekt. Allicht zullen daar ook enkele positieve uitslagen tussen zitten. Ook zonder uitbraak zal de statistiek van gemeten besmettingen dus een klein piekje vertonen.

Zo lang er geen vaccin is, blijft het ‘testen en traceren’ de enige manier om de schade door het coronavirus te beperken. Want het streven naar ‘groepsimmuniteit’ blijkt steeds meer een illusie. Vandaag maakte Sanquin de resultaten bekend van een nieuwe meting onder bloeddonors. Het aantal mensen dat antistoffen tegen het virus heeft aangemaakt (dus eerder besmet is geweest) is van 3 naar ongeveer 5,5 procent.

Omdat je alleen bloed mag doneren als je minstens twee weken klachtenvrij bent, is dit een momentopname van half mei. Maar door alle maatregelen komen er de laatste weken weinig nieuwe besmettingen bij. Op dit moment zal er dus niet veel meer dan 6% van de bevolking antistoffen hebben – tien keer zo weinig als wat nodig zou zijn om verspreiding van het virus te voorkomen. Bovendien is nog onbekend hoe sterk en hoe langdurig de immuniteit na een besmetting is. Het beperken van contact blijft dus zeker nog een tijd nodig.

Dit bericht is aangepast op vrijdag 5 juni. De research voor deze rubriek over de Leidse regio en het coronavirus wordt mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds

Advertentie

Leiden Leiderdorp Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×