(Foto: Google Maps).

Bewoners Pieterswijk boos om horecavergunning Langebrug

Een restaurant met plaats voor maximaal 110 gasten, dat moet in een kelder van het oude ABN Amro pand aan de Langebrug 12A gebouwd gaan worden. Een groep bewoners van de Pieterswijk is bang dat het restaurant ernstige overlast gaat veroorzaken door fietsen en verkeer. Volgens vastgoedeigenaar Oudendal Groep is de commotie nergens voor nodig.

De totale oppervlakte van de horecaonderneming wordt 330 vierkante meter, waarvan het grootste deel ondergronds. Alleen de entree die 35 vierkante meter bedraagt, bevindt zich op straatniveau aan de Langebrug. Oudendal Groep gaat uit van openingstijden van 12.00 tot 23.00 uur. Het gaat om een horeca niveau III vergunning, wat een zaak inhoudt die maaltijden en dranken mag verstrekken. Voorbeelden die hieronder vallen zijn restaurants, pannenkoekenrestaurants, eetcafés en grand-cafés.

Groter
De wens van de Oudendal Groep om een horecavergunning te verkrijgen, loopt al een poosje. Het eerste voornemen was om in de kelder van het oude ABN Amro pand aan de Breestraat een veel groter restaurant te openen voor zo’n 240 zitplaatsen. Dat plan stuitte begin vorig jaar op de nodige kritiek, het zou volgens buurtbewoners een veel te groot restaurant zijn dat teveel overlast veroorzaakt. De gemeente vond zo’n horecaonderneming ook een maatje te groot voor de Pieterswijk en kende Oudendal Groep geen vergunning toe.

De beoogde omvang is nog steeds fors, maar komt vaker voor in het Pieterskerkkwartier

Voor het nieuwe, kleinere plan, kreeg de Oudendal Groep een maand geleden wél een vergunning. Belangrijkste reden is volgens een gemeentewoordvoerder de kleinere schaal van het bedrijf. “De beoogde omvang is nog steeds fors, maar komt vaker voor in het Pieterskerkkwartier”, stelt de woordvoerder. “Daarnaast zorgt het beoogde restaurant voor minder overlast van met name fietsparkeren, een heikel punt bij de eerder geweigerde aanvraag. Allereerst omdat de omvang en dus het aantal bezoekers is afgenomen, ten tweede omdat inpandig met minimaal 23 plekken ‘voldoende’ fietsparkeerplekken worden gerealiseerd.”

Horecastop
Bewoners spraken ook van een ‘slinkse wijze’ waarop de voordeur verplaatst werd van de Breestraat naar de Langebrug, om zo de horecastop die aan de Breestraat van kracht is te omzijlen, maar daar bleek weinig van te kloppen. “Daar is geen sprake van, er zou überhaupt met geen mogelijkheid een ingang van een restaurant aan de Breestraat kunnen komen, gezien daar gewoonweg de ruimte niet voor is”, legt Johan Oudendal, eigenaar van Oudendal Groep Vastgoed dat het pand aan de Breestraat en Langebrug bezit.

Saillant detail is dat er voor deze nieuwe vergunning níét direct een horecaondernemer klaar staat om een nieuwe zaak te openen. “De Horeca Groep was bij haar conceptplan uitgegaan van het grotere oppervlak en aantal gasten dat wij eerst voor ogen hadden”, vertelt Oudendal over het bedrijf dat al zeven zaken in Leiden bezit, waaronder Lot en de Walvis, Van Der Werff en de City Hall. “Zij moeten opnieuw bekijken of zij met de vergunning zoals die er nu ligt, nog steeds interesse hebben.” Een woordvoerder van het bedrijf geeft aan dat de zaak geen aandeel heeft in de vergunningsaanvraag.

Schrikbeeld
De Bewonersgroep Pieterswijk ziet – ondanks de kleinere schaal – nog steeds niets in een nieuwe horecazaak aan de Langebrug. De groep schetst een schrikbeeld van de overlast waar zij bang voor zijn: Dronken gasten die ’s avonds luid lallend het restaurant uitgelopen komen, buitenrokers die hardop met elkaar praten en bergen fietsen die op de stoep worden geparkeerd waardoor de voetganger er niet meer langs kan. Vooral dat laatste is volgens Adri Klaassen van de Bewonersgroep Pieterswijk een heikel punt: “Ik zie nu al dat wanneer Café Storm bijvoorbeeld open is, overal de fietsen op de Langebrug worden neergegooid. Tegen de huizen aan, op de stoep, overal. Dat wordt héél ernstig wanneer er nog eens een café of restaurant bijkomt.”

Een restaurant zorgt ervoor dat automobilisten door de straat rijden om deze mensen even af te zetten. En dat terwijl de Langebrug al zo geplaagd wordt door sluipverkeer.

De bewonersgroep is ook bang dat de verkeersdruk wat betreft auto’s toeneemt. “Er valt te lezen in het bedrijfsplan dat de Oudendal Groep ingediend heeft dat het ook een horecaruimte moet zijn voor opa’s en oma’s. Tja, die komen hier natuurlijk niet naartoe gejogd”, grapt Klaassen, die zelf aan de Langebrug woont. “Maar even serieus, dat zorgt er natuurlijk voor dat automobilisten door de straat rijden om deze mensen even af te zetten bij het restaurant. En dat terwijl de Langebrug al zo geplaagd wordt door sluipverkeer.”

Geen rotzooi
Johan Oudendal begrijpt de ophef onder de bewoners van de Pieterswijk niet. “We hebben het hier niet over een nachtclub of een disco. Ga eens kijken bij andere, soortgelijke restaurants in Leiden, is daar sprake van serieuze overlast? Dit soort horeca ondernemers moeten met zóveel regels en gezeik van de omgeving rekening houden, dat het nergens zo’n rotzooi is als dat bewoners schetsen.”

De bewonersgroep laat het er niet bij zitten en vecht de omgevingsvergunning aan. De bewoners hebben tot 1 juli om een bezwaarschrift in te dienen.

Economie Leiden Horeca Langebrug 12A


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×