(Foto: Google Maps).

Groot restaurant Langebrug definitief van de baan, wél ingang aan Breestraat

Een restaurant van zo’n 600 vierkante meter in een kelder aan de Langebrug is definitief van de baan. De aanvraag werd vorig jaar al afgewezen, maar in een conceptversie van de nieuwe horecavisie van de gemeente leek het stadsbestuur tot grote schrik van bewoners toch mee te willen werken aan een groot restaurant. In de definitieve versie van het beleidsstuk dat gisteren werd vastgesteld door het college van B en W, blijkt de gemeente hier toch niets voor te voelen. Ze wil wél meewerken de in- en uitgang naar de Breestraat te verplaatsen.

Restaurant Langebrug

Video: Rolf Eijgenraam sprak met wethouder Yvonne van Delft over het restaurant aan de Langebrug.

Vastgoedeigenaar Oudendal Groep, de beheerder van het pand aan de Langebrug en Breestraat, kreeg een horecavergunning voor een kleiner restaurant in de kelder. Namelijk van zo’n 330 vierkante meter met een maximaal aantal gasten van 110. Dat de gemeente nu aangeeft de ingang aan de Breestraat mag komen, maakt eigenaar Johan Oudendal niet zo veel uit. Hij geeft aan nog niet te weten of hij van de mogelijkheid gebruik wil maken. “Eerst moeten we maar zien dat de huidige vergunning de bezwaarprocedure door komt.”

Verantwoordelijk wethouder Yvonne van Delft hoopt met dit ‘haakje’ in de horecavisie dat de gemeente een einde kan maken aan het conflict tussen de vastgoedeigenaar en bewoners. “Als we er op deze manier samen uit kunnen komen, zou ik dat heel graag willen. Ik denk dat niemand zin heeft in ellenlang juridisch getouwtrek, wij als gemeente in ieder geval niet.” In de Breestraat geldt eigenlijk een horecastop. Door de ingang aan de Breestraat toe te staan, wil de gemeente de Langebrug ontlasten en zo de bezwaren die de bewoners hebben bij de komst van een nieuwe horecaonderneming in de straat wegnemen.

Bezwaren
De Bewonersgroep Pieterswijk verkeert nog niet in feeststemming, de buurtbewoners verzetten zich juist tegen de vergunning die eigenaar Oudendal nu al kreeg, die voor een kleiner restaurant dus. Meer dan 110 bewoners ondertekenden het bezwaarschrift. Adri Klaassen van de bewonersgroep is zijn vertrouwen in het stadsbestuur verloren: “Ik vertrouw het nog steeds niet. Het is nu eenmaal een feit dat er eerst in een conceptversie van de horecavisie stond dat de gemeente tóch wilde meewerken aan een groter restaurant, zoals Oudendal eerst voor ogen had.” Daarbij komt dat de bewoners niet geloven dat een verplaatsing van de ingang alle bezwaren teniet doet. Zo zijn de bewoners bang dat het restaurant voor een enorme fietsenoverlast gaat zorgen. “Ik kan nu al zeggen dat wij de bezwaarprocedure gewoon doorzetten.”

Bewoners kregen door de gang van zaken het gevoel dat er sprake was van een één-tweetje tussen Oudendal en de gemeente. Wethouder Van Delft:  “Ik heb veel vaker met de bewoners gesproken dan dat ik met de eigenaar gesproken heb. Ik begrijp het gevoel bij de bewoners, maar dat dit zinnetje in de conceptversie terecht is gekomen, is ongelukkig.” De wethouder onderstreept dat een groter restaurant dan een zaak met afmetingen rond de vastgestelde 300 vierkante meter, geen plaats krijgt aan de Langebrug.

Advertentie

Leiden Politiek Horeca Langebrug 12A Horecavisie Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×