(Foto: Lieuwe van Slooten).

Leidse terrassen nog niet zo vol als gehoopt

Sinds de terrassen op 1 juni weer open zijn gegaan is het er nog niet zo vol als sommige horecaondernemers hadden gehoopt. Dat zegt De Koninklijke Horeca Nederland afdeling Leiden tegen Sleutelstad. “We hadden gedacht dat er meer reserveringen zouden zijn, maar gasten blijven weg”, aldus Reanne Bakker van de brancheorganisatie. Een rondgang langs een aantal terrassen in het centrum op vrijdagmiddag bevestigt die gedachte.

De heropening van de terrassen op 1 juni werd door sommige mensen opgehemeld tot nationale feestdag. Het zou voor de horeca het begin moeten zijn om de gemiste inkomsten van de afgelopen tijd goed te gaan maken. “Het was een vreemde start en we dachten dat het storm zou lopen”, zegt David Zock van café Aan de Rijn. “We waren zelfs bang voor capaciteitsproblemen, maar echt vol zijn we nog niet geweest. We hebben bijna geen nee hoeven te verkopen.”

Verslaggever Lieuwe van Slooten maakt een rondje langs een aantal terrassen aan de Nieuwe Rijn

Het is niet overal in de stad even rustig. Zo zit het terras van de Einstein aan de Nieuwe Rijn wel vol. Directeur Maurits Schellekens ziet wel dat de mensen vooral buiten zitten en minder vaak bij hem binnen gaan eten. “Ik denk dat er door het thuiswerken minder mensen in de stad zijn. Normaal gesproken zitten de mensen al aan de borrel en besluiten ze dan om uit eten te gaan”, zegt Schellekens.

Waarom de terrassen gemeden worden vindt Zock lastig te zeggen. “Misschien zijn de regeltjes onduidelijk, want je kunt ook binnen komen zonder reservering, maar dat weten veel mensen niet. Het is jammer, want dit is het moment dat we het moeten verdienen. Het mag duidelijk zijn dat dit bakken met geld heeft gekost en we komen daar niet bovenop als het zo draait”, aldus Zock.

Verslaggever Lieuwe van Slooten in gesprek met eigenaar van Bistro Bord’o Oscar Zitman

Even verderop bij de Prinsessekade is het minder druk en is de eigenaar van Bistro Bord’o aan het klussen. Hij is namelijk bezig om een nieuw deel van zijn zaak in te richten als afhaalplek. “We merkten dat het afhalen heel goed liep in de tijd dat we dicht moesten”, zegt Oscar Zitman. De plek waar voorheen een ING-pinautomaat zat hoopt hij volgende week omgebouwd te hebben tot afhaallocatie. Of dat de oplossing is om het in deze tijd te overleven als horecaondernemer weet Zitman niet. “Het is denk ik de combinatie met een restaurant. Dat moet op zichzelf kunnen draaien.”

Leiden Coronaterrassen in Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×