Een nee-nee-sticker is in Oegstgeest straks alleen nog nodig als je geen huis-aan-huisbladen meer wilt ontvangen. (Archieffoto: Robbert Beurse).

Oegstgeest wil ja-ja-sticker voor reclamedrukwerk volgend jaar invoeren

De gemeente Oegstgeest wil dat inwoners vanaf 1 september 2021 actief gaan aangeven dat ze ongeadresseerd reclamedrukwerk willen ontvangen. Daarvoor moeten mensen dan een ja-ja-sticker op de brievenbus plakken. Wie dat niet doet, krijgt vanaf dat moment geen reclamedrukwerk meer door de bus.

De ja-ja-sticker is onderdeel van een groter plan om de hoeveelheid afval in Oegstgeest naar beneden te brengen. Gemiddeld ontvangt een Nederlands gezin 34 kilo reclamefolders per jaar en daar wil de gemeente verandering in brengen. Mensen die geen ja-ja-sticker op hun brievenbus plakken krijgen vanaf volgend jaar alleen nog huis-aan-huisbladen door de bus zoals de Oegstgeester Courant. Wie ook dat soort kranten niet meer wil ontvangen, heeft overigens nog steeds de mogelijkheid om een nee-nee-sticker te plakken.

Dat er nu al wordt besloten over de invoering van de ja-ja-sticker in 2021 komt door de juridische voorbereiding die nodig is voor zo’n wijziging van het beleid, waarvoor de afvalstoffenverordening moet worden aangepast. Ook zal er een overbruggingsperiode komen zodat ondernemers en distributeurs voldoende tijd hebben om zich aan te passen op deze wijziging.

Dit voorjaar koos ook Leiden al voor de JA-sticker. Vanaf dit najaar krijgt niemand daar meer reclamefolders door de bus, tenzij daar bewust wel voor wordt gekozen. Wethouder Yvonne van Delft verwacht dat veel Leidenaren geen sticker zullen plakken, waardoor de hoeveelheid ongeadresseerd reclamedrukwerk snel zal afnemen.

Economie Oegstgeest Politiek Ja-sticker


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×