(Foto's: Gemeente Leiden).

Reclamefolders in Leiden alleen nog op verzoek

Reclamefolders mogen vanaf dinsdag in Leiden alleen nog in de brievenbus worden gestopt als daar door de ontvanger nadrukkelijk om wordt gevraagd. Dat kan middels een zogeheten ‘Ja-sticker’. Die stickers kunnen kosteloos worden aangevraagd bij de gemeente Leiden via een contactformulier op de website, maar de verspreider van reclamedrukwerk Spotta heeft er deze en vorige week ook eentje in elke zak folders gestopt.

Wie morgen nog geen Ja-sticker op de bus heeft geplakt en voorheen wel reclamefolders kreeg, ontvangt ze niet meer. Voor mensen met een Nee-Nee sticker verandert er niets. De Nee-Ja sticker heeft in Leiden per 20 oktober feitelijk geen betekenis meer. Wie helemaal geen sticker plakt, krijgt voortaan alleen nog het Leidsch Nieuwsblad en bewonersbrieven van de gemeente. Ander ongeadresseerd drukwerk is niet meer toegestaan.

Wethouder Yvonne van Delft zei eerder dit jaar dat de gemeente verwacht dat met de opt-in maatregel een enorme hoeveelheid papier bespaard gaat worden.  Uit onderzoek blijkt dat een gemiddeld huishouden in Nederland elk jaar ongeveer 34 kilo papier aan reclame krijgt. Dat zijn ongeveer 30 folders per week.

“Veel van deze reclame wordt ongelezen weggegooid”, stelde de gemeente dit voorjaar toen de raad besloot om de Ja-sticker dit najaar in te voeren. De gemeente verwacht dat veel Leidenaren geen Ja-sticker zullen plakken. Reclamefolders zijn overigens ook digitaal bekijken. Bijvoorbeeld via www.reclamefolders.nl of www.reclamefolderonline.nl. Ook is het mogelijk om een persoonlijk folderpakket samen te stellen via folderkiezer.nl. Dat wordt dan geadresseerd en daarvoor is geen sticker nodig.

Cor van der Velden in gesprek met Pieter Hooijschuur van supermarkt PLUS Lammeschans

 

Plannen
In onze regio is alleen Oegstgeest ook bezig met de invoering van de Ja-sticker. Daar besloot de gemeenteraad eerder om per september 2021 zo’n sticker als voorwaarde te stellen om reclamedrukwerk te mogen bezorgen. Vooruitlopend op de invoering van de sticker gaat de gemeente Oegstgeest de afvalstoffenverordening aanpassen om de wijziging te formaliseren. Ook komt er een overgangsperiode.

In Leiderdorp en Zoeterwoude bestaan nog geen plannen voor een opt-in systeem voor ongeadresseerd (reclame)drukwerk. Een woordvoerder van de gemeente Voorschoten laat weten dat er wordt gewerkt aan het voorbereiden van een grondstoffenplan om de hoeveelheid afval af te laten nemen. “Het introduceren van de ja-sticker kan onderdeel uitgaan maken van een uitvoeringsplan om de afvalberg te verminderen, maar op dit moment speelt dit nog niet.”

Duurzaamheid Economie Leiden Politiek Ja-sticker


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×