Het Ambachts- en Baljuwhuis in de Voorstraat (Foto: Google Streetview).

Beoogd koper Ambachts- en Baljuwhuis furieus over uitstel: 'Ik voel me gepiepeld'

De beoogde koper en huidige huurder van het Ambachts- en Baljuwhuis in de Voorstraat van Voorschoten is niet te spreken over het uitstellen van de verkoop. Jos Kriek hekelt de onzekerheid die de gemeenteraad van Voorschoten hem geeft. “Dit is zielig gedoe”, zegt Kriek tegen Sleutelstad. Ondanks het uitstel wil hij zijn plannen om een boutique hotel te vestigen in het monumentale pand doorzetten.

Om de verkoop van het Ambachts- en Baljuwhuis is veel te doen geweest. Er rust namelijk een legaat op uit 1912 dat bepaalt dat het zijn publieke functie moet behouden. Toch wil het gemeentebestuur van Voorschoten van het monumentale pand af omdat het er zelf nauwelijks meer gebruik van maakt en de opbrengsten de schuldenlast verminderen. Door voorwaarden te stellen aan de verkoop kan de publieke functie gewaarborgd blijven.

Terug bij af
Momenteel exploiteert de huidige huurder Kriek er het restaurant Floris V. Hij heeft de wens om dat uit te breiden tot boutique hotel. “We zien veel horeca in de Voorstraat, maar er zijn weinig mogelijkheden tot overnachtingen”, zegt Kriek die het pand al zeventien jaar huurt. “Nu wordt het vijf dagen per week gebruikt. Als het hotel er komt worden dat er zeven. Het pand wordt dan veel beter gebruikt”, zegt hij. Nadat Kriek zo’n drie jaar geleden de wens uitsprak om het Ambachts- en Baljuwhuis te kopen begonnen de onderhandelingen met verantwoordelijk wethouder Marcel Cramwinckel (D66) waar hij eind juni een deal mee sloot.

Hoewel de wethouder sprak van ‘een goede deal‘, heeft de gemeenteraad de verkoop geblokkeerd en tot nader order uitgesteld. De raadsleden voelen zich te weinig betrokken en sommige willen zelfs niet eens dat het verkocht wordt. Dat de oppositiepartijen tegen waren kwam niet als een verrassing. De houding van coalitiepartij VVD was wel opvallend. “De insteek had anders gemoeten”, zei VVD-raadslid Sjoerd van den Dool die het proces graag breder was begonnen. Omdat de gemeenteraad zich vorig jaar zomer heeft verzekerd van het laatste woord bij de verkoop is beoogd koper Kriek dus eigenlijk weer terug bij af.

Half miljoen
“Het is slecht dat er geen daadkracht is bij de gemeente. Ik neem het de VVD kwalijk. Dit is jammer”, zegt Kriek. Hij heeft ook kritiek op andere partijen. Een aantal raadsleden sprak namelijk van een voorkeursbehandeling omdat er niet is gesproken met andere kopers. Kriek weerspreekt dat: “Als huurder ben je de eerste koper. Ik denk daarnaast dat niemand het gaat kopen onder deze voorwaarden.”

Ondanks het uitstel van de verkoop, zet Kriek zijn plannen voor een boutique hotel door. Desnoods in een huurconstructie. Het restaurant is op dit moment ook dicht vanwege ‘een aankomende verbouwing’, zo laat het antwoordapparaat horen. “Ik heb nog steeds de wens om de hotelfunctie erop te zetten”, zegt Kriek. Als dat in een huurconstructie gebeurt is het achterstallig onderhoud voor de gemeente volgens Kriek: “Dat gaat om een half miljoen.” Kriek hoopt dat er snel een einde komt aan alle onduidelijkheid: “Nee is ook een antwoord.”

Advertentie

Politiek Voorschoten Ambachts- en Baljuwhuis Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×