Het onderwijsgebouw bij Leiden Lammenschans zorgt al bijna tien jaar voor een geschil tussen de gemeente Leiden en de Belastingdienst. Daaraan komt nu een einde. (Archieffoto: Chris de Waard).

Deal met belastingdienst kost Leiden ruim half miljoen

De gemeente Leiden en de Belastingdienst houden allebei voet bij stuk in het geschil over een door de gemeente te betalen bedrag aan overdrachtsbelasting voor een deel van het schoolgebouw bij Leiden Lammenschans waar het Da Vinci College is ondergebracht. De gemeente vindt de aanslag nog steeds niet terecht en de Belastingdienst handhaaft een opgelegde boete. ‘Agree to disagree’ is daarmee de grondslag onder de gemaakte afspraak.

Vorige week maakte de gemeente bekend dat er een deal was gesloten met de fiscus. Part of die deal was ook het stopzetten van het strafrechtelijk onderzoek dat het Openbaar Ministerie nog op de rol had staan. Volgens de belastingdienst en het OM had de gemeente bewust een foutieve aangifte gedaan en daarmee bijna 1,6 miljoen euro aan belasting ontdoken. Uit een feitenrelaas dat wethouder Paul Dirkse (financiën) aan de gemeenteraad heeft gestuurd, blijkt nu wat de afspraak precies inhoudt.

De Belastingdienst heeft de oorspronkelijke aanslag van 1.578.855 euro verlaagd naar 386.000 euro. Daar bovenop moet Leiden een bestuurlijke boete van 200.000 euro betalen. Omdat Leiden de oorspronkelijke aanslag onder protest wel al in 2017 had betaald, krijgt de gemeente nu zo’n 1,3 miljoen euro teruggestort. Leiden bekent ondanks het instemmen met de boete geen schuld. Het opleggen van een boete was voor de Belastingdienst echter een harde voorwaarde om de overeenkomst te sluiten en daar heeft de gemeente dan maar mee ingestemd. Om er vanaf te zijn en ook om ellenlange kostbare juridische procedures te voorkomen. Al met al betaalt Leiden dus alsnog 586.000 euro aan overdrachtsbelasting, inclusief boetebedrag, terwijl de gemeente van mening blijft dat er helemaal niets betaald hoefde te worden.

Leiden Politiek Inval FIOD bij gemeente Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×