Burgemeester Lenferink is behoorlijk over de rooie door de inval van de FIOD bij de gemeente Leiden. Hij is er heilig van overtuigd dat uit het onderzoek zal blijken dat de gemeente niets te verwijten valt. (Archieffoto: Chris de Waard).

Burgemeester: "Inval FIOD onterecht en niet netjes"

De inval die de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) vorige week deed bij de gemeente Leiden is niet terecht en niet netjes. Dat antwoordde burgemeester Lenferink gisteravond tijdens de laatste vergadering van de Leidse gemeenteraad van dit jaar op vragen van ChristenUnie-fractievoorzitter Mart Keuning. Die wilde van de burgemeester weten waarom die inval plaats had gevonden. “De FIOD doet zoiets immers niet zomaar”, aldus Keuning.

Chris de waard in gesprek met burgemeester Lenferink over de inval van de FIOD.

Met dat laatste is de burgemeester het helemaal eens. De FIOD valt pas ergens binnen als er sterke vermoedens zijn van boze opzet. In dit geval dus bij de gemeente Leiden. Des te meer reden voor de gemeente om boos te zijn over de inval. “Als je als overheden met elkaar een discussie hebt, dan moet je dat op een nette manier met elkaar bespreken”, aldus Lenferink. “Bovendien hebben we een afspraak met de belastingdienst over ‘horizontaal toezicht’. Dat betekent dat de belastingdienst er op vertrouwt dat de gemeente Leiden z’n dingen goed doet. We worden nu volkomen onterecht in een beklaagdenbankje gezet. Dat vinden we buitengewoon onaangenaam en dat zullen we ook zeker laten weten aan het Openbaar Ministerie”.

Volgens de burgemeester is de inval van de FIOD op alle vlakken onterecht: “Er is bij ons geen enkele sprake van kwade wil. Dat blijkt ook wel, want we zijn altijd volkomen open geweest over deze kwestie. We hebben in alle documenten opgeschreven dat dit speelde. Dat doe je bij kwade wil absoluut niet.”

Ook inhoudelijk slaat de belastingdienst de plank volgens de burgemeester compleet mis. De belastingdienst gaat volgens de gemeente uit van een veel te hoge waarde van een deel van het ROC-gebouw bij Leiden Lammenschans. Leiden kocht een deel van de school voor 16 miljoen ten behoeve van het De Vinci College. Volgens de belastingdienst had dat 30 miljoen moeten zijn en heeft Leiden daarom ten onrechte 1,7 miljoen euro aan overdrachtsbelasting niet betaald. Lenferink: “De belastingdienst heeft gewoon het aantal vierkante meters gedeeld door de totale kosten van het hele gebouw, maar dat klopt niet. Het afwerkingsniveau is bijvoorbeeld lager, omdat wij niet meer wilden betalen. Ook wordt een gymzaal meegerekend die we helemaal niet gekocht hebben.” Hij is er dan ook heilig van overtuigd dat uit het onderzoek zal blijken dat de gemeente niets te verwijten valt en dat Leiden van alle blaam wordt gezuiverd.

Leiden Politiek Inval FIOD bij gemeente Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×