Er wordt op 3 oktober wel haring gegeten, maar het uitdelen zal niet in De Waag gebeuren. Inschrijven moet dit jaar online. (Archieffoto: Chris de Waard).

Thema Leidens Ontzet: Samen thuis, samen uit

Het thema van Leidens Ontzet 2020 is Samen thuis, samen uit. “Al zolang we Leidens Ontzet vieren en herdenken doen we dat in verbondenheid”, licht voorzitter Rik Kamps toe in een bericht aan de leden van de grootste vereniging van Leiden.

“Toen in 1574 Leiden bevrijd werd van de Spaanse belegering stroomde de bevolking direct naar de Pieterskerk om met elkaar te vieren dat de stad vrij was. En sindsdien eten we samen met familie en vrienden hutspot en halen we haring in huis om het Feest der Feesten te vieren.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Het thema is bekend! En nogal toepasselijk trouwens @3october_vereeniging #leidensontzet

Een bericht gedeeld door sleutelstad (@sleutelstad) op

Kamps: “Dit jaar is de viering anders dan anders, maar Leidens Ontzet zal niet onopgemerkt voorbij gaan. Met het thema Samen thuis, samen uit willen we Leidenaren aanmoedigen om hun huizen, straten en buurten rood-wit te kleuren.” Vorige week maakte de vereniging al bekend dat het Servicepunt dit jaar coronaproof is, door het onder te brengen in een omgebouwde SRV-wagen. Met die ‘Rijdende Geus’ zoals de wagen is genoemd,  trekt de 3 October Vereeniging de Leidse wijken in.

“Het thema Samen thuis, samen uit drukt ook uit dat we de viering coronaproof organiseren”, zegt Kamps. “Spreiden, spreiden, spreiden is het belangrijkste devies, want het mag niet te druk worden. De viering zal dus anders zijn dan andere jaren, maar we doen er alles aan om de tradities en het 3 October-gevoel zoveel mogelijk in ere te houden.”

De komende weken zal de 3 October Vereeniging steeds programma-onderdelen bekend maken van zaken die wel doorgaan. Ook wordt dan meer bekend over de manier waarop.

 

Cultuur Leiden Maatschappij Leidens Ontzet 2020


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×