(Foto's: Chris de Waard).

Partij Sleutelstad en VVD Leiden willen werkzaamheden Julius Caesarbrug versnellen

De Julius Caesarbrug staat sinds afgelopen maandag open en dat blijft ook nog wel even zo. Niet omdat de brug, zoals zo vaak in het verleden, te kampen heeft met een storing, maar omdat de gemeente Leiden de zogeheten ‘blackspot’ aanpakt aan de kant van de Kanaalweg. Om veilig te kunnen werken, blijft de brug die de wijken Meerburg en Roomburg met de rest van de stad verbindt tot eind augustus openstaan. Voetgangers en fietsers kunnen er in die periode geen gebruik van maken. Partij Sleutelstad en de VVD willen dat de werkzaamheden sneller worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld door meer mensen op de klus te zetten.

Fractievoorzitter Maarten Kersten van de Partij Sleutelstad en verkeerswoordvoerder Maarten Dirkse van de VVD Leiden ergeren zich inmiddels aan de langdurige afsluiting van de belangrijke verbinding. Niet alleen de brug blijft een maand lang openstaan, ook het fietspad langs de Kanaalweg is afgesloten en de Kanaalweg zelf wordt tussen 10 en 28 augustus afgesloten voor doorgaand verkeer. De twee partijen vinden de planning tijdens de bouwvakvakantie ongelukkig en dringen er bij het stadsbestuur op aan om de werkzaamheden versneld uit te laten voeren door meer mensen en materieel in te zetten.

Veiliger
Gedurende de zomervakantie wordt de aansluiting van de brug op de Kanaalweg en het naastliggende fietspad aangepast. Er komt meer ruimte tussen de brug en de Kanaalweg. De as van de Kanaalweg wordt daarvoor ter hoogte van de Julius Caesarbrug iets verlegd. Ook wordt de op- en afrit minder steil. Door het hoogteverschil te verkleinen kunnen fietsers die vanaf de brug komen makkelijker afremmen voor de verkeerslichten.

Fietsers die vanaf het fietspad langs de Kanaalweg de brug op willen rijden, krijgen het ook makkelijker. Nu moeten ze vanuit stilstand vaak flink op de pedalen om tegen de steile brug op te fietsen. Als de werkzaamheden zijn afgerond, behoort ook dat probleem tot het verleden.

Over het veiliger maken van de plek op de Kanaalweg waar hele drommen fietsers dagelijks de oversteek wagen van en naar de wijken Meerburg en Roomburg wordt al vele jaren gesproken door de Leidse politiek. Al in 2013 nam de raad een CDA-voorstel over om geld beschikbaar te stellen voor het verlengen van de brug. Het idee was destijds om een ongelijkvloerse kruising te creëren. Verkeersstudies volgden en leidden in 2017 tot nieuwe inzichten. In de plannen van toenmalig wethouder Strijk werd het fietspad opgehoogd om het hoogteverschil te verkleinen.

 

Advertentie

Leiden Maatschappij Blackspot Julius Caesarbrug


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×