Het grasveld aan de Nassaukade waar Voedseltuin Voorschoten wordt aangelegd. (Foto: Inez Milot).

Voorschoten krijgt voedseltuin: 'We willen mensen dichter bij de natuur brengen'

Een groep vrijwilligers begint in september met de aanleg van Voedseltuin Voorschoten. De voedseltuin is het idee van buurtbewoonster Inez Milot en heeft het doel om de natuur dichter bij de mens te brengen. De gemeente Voorschoten heeft een stuk grasveld langs de Nassaukade beschikbaar gesteld voor het project.

Tijdens een droge periode in 2018 keek Milot rond in de buurt en het viel haar op dat groene tuinen veel beter droogtebestendig waren dan tuinen met steen en grind. Ze wilde mensen stimuleren om zelf groene tuinen aan te leggen en zo ontstond langzaam het plan voor de voedseltuin. “Mensen denken vaak dat het veel werk is en veel water kost, maar dat hoef helemaal niet zo te zijn. Met de voedseltuin wil ik mensen dichter bij de natuur brengen en laten zien wat mogelijk is.”

Voedseltuin Voorschoten wordt opgezet als permacultuur: een systeem waar de natuur haar gang gaat, geen gebruik wordt gemaakt van insecticiden en waar de grond niet wordt bewerkt. Er worden zeven verschillende lagen aangelegd zoals bomen, struiken en een kruidenlaag.

Ontwerp Voedseltuin Voorschoten.

Geen wilde bende
Hoewel er eten voor mens en dier in de tuin gaat groeien, is de voedseltuin geen moestuin. Milot: “We laten het niet overwoekeren, maar we gaan niet elk onkruidje weghalen en slakken laten we gewoon zitten.” Ook is de Voedseltuin Voorschoten anders dan een voedselbos. Milot legt het verschil uit: “We willen het geen wilde bende laten worden. Het is een strak ontworpen plan waar ook ieder seizoen wel iets in bloei staat. Een strak maar prettig ontwerp met ook een insectenhotel, kruidenspiraal, aardbeientoren en egelhuis. Al heb ik begrepen dat egels zelf wel bepalen waar ze zitten, je kunt ze niet dwingen.”

Proeftuin
In de tuin komt ook allerlei eetbare planten zoals fruit- en notenbomen. “Iedereen mag daar van plukken en proeven, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat alles kaalgeplukt wordt.”

‘Nooit af’
Milot heeft met haar twee mede-initiatiefnemers Marloes en Ingrid inmiddels een groep van ongeveer zeven vrijwilligers, de voedselboswachters,  verzameld om de voedseltuin te onderhouden. Voedseltuin Voorschoten wordt vanaf half september aangelegd met een bijdrage van Fonds1818. Vanaf begin oktober kunnen de eerste bezoekers langskomen. Wanneer de voedseltuin echt af is, kan Milot niet zeggen. “Een tuin is eigenlijk nooit af. We starten met het planten van bomen en stevige struiken en gaan daarna steeds specifiekere lagen aanleggen. Ik verwacht dat in het voorjaar alle lagen wel aanwezig zijn., maar pin me er niet op vast!”

Educatie
Milot hoopt dat veel mensen van de voedseltuin gaan genieten en ook nog wat opsteken. “Mensen dwalen steeds verder af van de natuur. We willen mensen informeren over het aanleggen van een permacultuur en met bordjes bijvoorbeeld ook over het nut van slakken en de functie van verschillende planten. Ik ben zelf drie jaar geleden gestart met het aanleggen van een permacultuur en het is echt goed te doen. Het gaat als een tierelier.”

Duurzaamheid Maatschappij Voorschoten Voedseltuin Voorschoten


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×