Het grasveld aan de Nassaukade die de initiatiefnemers op het oog hebben voor de Voedseltuin. (Foto: Inez Milot).

Voedseltuin Voorschoten uitgesteld na bezwaar: 'Ze moeten er samen uitkomen'

De komst van de Voedseltuin in de Nassauwijk in Voorschoten is voorlopig opgeschort. Bewoners zijn tegen het idee van buurtbewoonster Inez Milot. De gemeente Voorschoten gaf eerder toestemming voor de Voedseltuin, maar zegt nu dat beide partijen eerst met elkaar in gesprek moeten.

In september zouden de vrijwilligers van de voedseltuin beginnen met de aanleg. Die ‘plantdag’ ging destijds niet door omdat ecologen het toen afraadden om te gaan beginnen in september. “Onder andere de bomen moeten in rust zijn”, zei initiatiefneemster Milot daarover tegen Sleutelstad.

Hooikoorts
Er lijken echter meer bomen op de weg te liggen voor de Voedseltuin. Een groep bewoners is om uiteenlopende redenen tegen de komst. Zo zou het ten koste gaan van de parkeergelegenheid, is er vrees voor ongedierte, is de buurt al groen genoeg en zijn bewoners met hooikoorts bang voor de extra pollen.

Daarnaast vinden de omwonenden het ‘onbegrijpelijk’ en ‘onacceptabel’ dat ze niet zijn betrokken. ‘Het draagvlak ontbreekt volledig’, schrijven zij in hun bezwaar. Naar aanleiding van de klachten trok het CDA aan de bel bij het gemeentebestuur. “Ik constateer dat er in de participatie het nodige is misgegaan”, aldus het raadslid Mark van Oostrum die schriftelijke vragen stelde.

In gesprek
De gemeente Voorschoten doet een stap achteruit en zegt dat de bewoners er samen uit moeten komen. “We hebben in eerste instantie toestemming gegeven voor een aantal praktische zaken. Wel hebben we de voorwaarde gesteld dat de initiatiefneemster met omwonenden in gesprek ging. Dat lijkt niet te zijn gebeurd”, zegt wethouder Erika Spil (GroenLinks) van Openbare ruimte en Groen. “De plannen zijn daarom uitgesteld totdat ze er met elkaar uit zijn.”

De reactie van de wethouder vindt Van Oostrum een beetje flauw. “Ze wast haar handen in onschuld. Toen de aanvraag van de Voedseltuin binnenkwam heeft ze de buurt er niet bij betrokken en gekeken of er voldoende draagvlak voor is”, aldus het CDA-raadslid.

Initiatiefneemster Milot wil zelf niet reageren op vragen van Sleutelstad. “De communicatie ligt bij de gemeente Voorschoten.”

Advertentie

Duurzaamheid Politiek Voorschoten Voedseltuin Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×