(Foto: Pixabay).

Vier Leidse verpleeghuisbewoners gestorven aan corona

Na zes weken zonder sterfgevallen zijn deze maand in korte tijd toch weer vier inwoners van Leiden overleden aan Covid-19, zoals de ziekte van het nieuwe coronavirus officieel heet. Alle vier waren verpleeghuisbewoners. Kwetsbaar, maar door besmetting met dit virus versneld overleden.

Nu het aantal besmettingen sinds eind juli snel oploopt, wordt er steeds met opluchting gekeken naar de lage aantallen ziekenhuisopnames. Zo telde Leiden sinds 20 juni al 110 nieuwe gevallen van coronabesmetting, maar werd er in die twee maanden tijd maar één Leidenaar met Covid-19 in het ziekenhuis opgenomen.

Landelijk is hetzelfde te zien en dat klinkt geruststellend. Blijkbaar raken er deze zomer duizenden jongere Nederlanders besmet, maar worden er weinig mensen ernstig ziek. Maar helaas wordt daarbij één belangrijk detail over het hoofd gezien. Langzaamaan dreigen ook ouderen weer besmet te raken. Bij hen kan de ziekte zo snel en hevig toeslaan, dat de gang naar het ziekenhuis weinig zin meer heeft. Hun levensavond kan dan heel snel en in eenzaamheid ten einde lopen.

Opvallend
In Leiden trof dat lot deze maand vier verpleeghuisbewoners. Dat is opvallend. In de hele periode sinds begin maart zijn er maar 18 Leidenaren aan Covid-19 overleden, maar half augustus sprong dat aantal in enkele dagen naar 22.

De GGD en het RIVM konden eerst geen details over deze sterfgevallen geven, uit overwegingen van privacy. Maar gisteren werden alsnog meer bekend. Achter die kille cijfers zitten vier ouderen die kort achter elkaar overleden zijn. Voor de komende maanden zijn we dus weer gewaarschuwd: spaar de ouderen, geef het virus geen kans.

De research voor dit bericht is mede mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds

Leiden De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×