Parel versus plannetjes

Voorschoten is een mooi dorp, met een rijke historie. Het wordt bestuurd door de gemeenteraad, waar we eens in de vier jaar voor mogen stemmen. Afhankelijk van hoe goed we vinden dat ze het gedaan hebben, stemmen we vier jaar later weer op dezelfde partij, of op een andere. Zo gaat het al sinds de grondwetswijziging van 1848. Gek eigenlijk. Want sindsdien is de wereld compleet veranderd.

Nergens is de invloed van politieke besluiten zo direct voelbaar als op gemeenteniveau. Woningbouw, verkeerssituaties, subsidies voor verenigingen: het raakt allemaal rechtstreeks aan ons leven als inwoners van Voorschoten. Geen wonder dus dat veel mensen zich sterk betrokken voelen. En anders dan in 1848 hebben ze veel kennis én vrije tijd om hun ideeën over hoe Voorschoten er uit zou moeten zien vorm te geven. Oplossingen voor praktische problemen waar mensen dagelijks tegenaan lopen. Initiatieven die vaak breed gedragen worden door de buurt, en die concreet de woon- en leefomgeving kunnen verbeteren. En waarmee je, idealiter, zou willen aankloppen bij de gemeente om samen uit te werken en uit voeren.

Maar dat is niet hoe het werk van een beleidsmedewerker van de gemeente Voorschoten er nu uitziet. De politiek beslist wat er gaat gebeuren – al of niet in overeenstemming met de verkiezingsbeloftes. Op basis daarvan wordt beleid bedacht van achter de tekentafel, en uitgerold. Om de inwoners het gevoel te geven dat ze zelf iets te zeggen hebben gehad, volgt er dan ergens in het proces nog een keer een ‘inspraakmoment’, waar we mogen kiezen tussen grijze en zwarte stoeptegels. Daar moeten we het mee doen. Verdere ‘inmenging door burgers’ verstoort ‘het proces’ en dat is hinderlijk bij het ‘uitrollen van het beleid’.

Dus daar sta je dan, als inwoner: je ziet dingen die beter kunnen in je buurt en in je dorp, ideeën genoeg voor oplossingen – en geen ingang bij de instantie die er wat aan kan doen. Die samenwerking tussen inwoners en gemeente moet en kan veel beter. Gemeente Voorschoten, neem die betrokkenheid van je inwoners nu eindelijk eens serieus. Maak er gebruik van. Veranker het in je werkwijze. Zodat Voorschoten de Parel aan de Vliet kan blijven, en zijn smoel niet verder verliest door plannetjes die van achter een bureau zijn bedacht.

Wilco Vertegaal is bestuurslid van de Alliantie Burgers Voorschoten (ABV) die zich inzet voor een betere samenwerking tussen burgers en de Voorschotense gemeentepolitiek, om zo de kwaliteit van beleid en bestuur te verhogen. Meer weten? Kijk op www.alliantie-burgers-voorschoten.nl.

Column Voorschoten Alliantie Burgers Voorschoten


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×