Gasten worden er volgens Frans Schohaus soms gek van dat ze zo vaak hun handen moeten ontsmetten, 'maar het is niet anders'. (Archieffoto: Rolf Eijgenraam).

Voorzitter Hoteloverleg Leiden: 'Het regende annuleringen'

Een verbod op gezelschappen van meer dan 50 mensen, geen toeristen meer uit België en Duitsland en om 01.00 uur uiterlijk alle horeca dicht. De Leidse hotelsector krijgt het stevig te verduren nu de nieuwe coronamaatregelen in de randstad van kracht zijn. “Hotels voelen dit direct, het regende annuleringen.”

“Wij hebben gisteren meteen 5.000 euro misgelopen vanwege een vergadering met diner voor 60 mensen”, vertelt Frans Schohaus, voorzitter van koepelorganisatie Hoteloverleg Leiden en directeur van het Van Der Valk Hotel Leiden. “Het leek ons zó vlak na het intreden van de nieuwe maatregelen wel mogelijk de meeting op een veilige manier te laten doorgaan. Maar de organisatie die de vergadering had geboekt, zag het zelf niet zitten en annuleerde.” Hoe het quotum van 50 personen er in de praktijk precies uit gaat zien, moet volgens Frans Schohaus nog uitgewerkt worden door de Veiligheidsregio Hollands Midden. Zo zou er sprake zijn uitzonderingen, maar is nog niet duidelijk wanneer precies.

“Het wordt tot april heel erg spannend”, de gevolgen zijn volgens Schohaus niet te onderschatten. “De hotels in Leiden moeten het op dit moment doen met een bezetting van 20 procent. Dat kun je wel even volhouden, maar niet lang.” Ook directeur van Boutique Hotels Van Leyden Lorenzo van Beek maakt zich ernstige zorgen. “Hotels lopen momenteel maandelijks tonnen aan inkomsten mis. Het is haast ondenkbaar dat er geen hotels failliet gaan in Leiden”, voorspelt Van Beek, die tevens duovoorzitter van BV Leiden, de grootste Leidse ondernemersvereniging, is. “En al overleeft een bedrijf de crisis, dan loopt het wel een financiële deuk op waar zij vier á vijf jaar van moet herstellen.”

Al overleeft een bedrijf de crisis, loopt deze een financiële deuk op waar zij vier á vijf jaar van moet herstellen.

Annuleringen
Ook het wegvallen van Belgische en Duitse toeristen doordat Zuid- en Noord-Holland door deze landen tot risicogebieden zijn bestempeld, is volgens Schohaus een hard gelag voor de Leidse hotels. “Zij waren de enige buitenlandse toeristen die nog kwamen, maar ook dat is nu voorbij. Het regende die dag meteen annuleringen en dat geldt voor alle hotels in Leiden. Voor hotels in het centrum is dat een groter probleem, zij zijn meer afhankelijk van buitenlands toerisme dan wij, een hotel aan de rand van de stad.”

Schohaus legt zich neer bij de maatregelen: “Hoewel ik mijn twijfels heb over hoe effectief ze zijn, snap ik dat er iets stond te gebeuren. We hebben allen de besmettingscijfers zien oplopen en zagen dit aankomen. Ik leg mij erbij neer, we kunnen er niets aan doen. Ik probeer niet gefrustreerd te raken, daar heb ik niets aan. Je leert er ook mee omgaan: we hadden nu bijvoorbeeld extra receptionisten ingezet op de dag van de persconferentie en de dag daarna om de grote hoeveelheid telefoontjes te kunnen verwerken.”

Geen nut
Lorenzo van Beek is een stuk minder begripvol. “We snappen prima dat er iets moet gebeuren om het virus tegen te gaan, maar deze maatregelen hebben geen enkel nut. Je raakt er alleen de sector mee die het al het hardste te verduren heeft gehad sinds de eerste uitbraak. De mensen die het virus nu verspreiden zijn studenten en andere jongeren, die hebben helemaal geen geld om op een terras te gaan zitten. Die geven het virus over tijdens huisfeestjes, feesten in het Van Der Werfpark of op een overbeladen boot op de Leidse grachten.”

De overheid heeft ons nu juist nodig, wij houden ons aan de regels en zorgen dat mensen afstand van elkaar bewaren.

Hij windt zich vooral op om de verplichte vroegere sluiting van horeca. “Dit beleid veroorzaakt twee verschillende scenario’s. In het eerste geval gaan mensen vroeger naar de kroeg of het café, worden dronken en belanden na sluitingstijd in grote groepen thuis of in een park waar geen toezicht is op social distancing. In het andere geval komen ze helemaal niet naar de horeca, halen een paar kratten bier en en worden thuis met z’n allen dronken waar geen toezicht is op de anderhalve meter. En dat terwijl we allemaal weten dat de besmettingen in de huiselijk sfeer plaatsvinden. De overheid heeft ons nu juist nodig, wij houden ons aan de regels en zorgen dat mensen afstand van elkaar bewaren.”

‘Domme dozen’
“De laatste tijd hoorde je vaak het sentiment dat ‘jongeren het zo moeilijk hebben met alle maatregelen’, maar ik zal ze eens wat vertellen: iedereen heeft het moeilijk, niet alleen de jonge Leidse student”, stelt Van Beek op een nijdige toon. “Ik zag pas een video die een 17 jarig meisje op een sociaal medium had geplaatst, waarin zij vertelde dat zij getest was op het coronavirus waardoor zij niet naar school mocht en op de uitslag moest wachten. Dus ja, wat moest zij gaan doen die dag? Ze besloot dat ze maar ergens op een terrasje zou gaan lunchen met haar moeder. Door dit soort domme dozen moeten wij vreselijk voorzichtig zijn in de horeca.”

Wat hij liever zou zien? Van Beek kan zijn antwoord in één woord samenvatten: ‘handhaven’. “Ik weet dat je niet achter de deur kan handhaven, daar krijg je te maken met de privacy van de bewoner. Maar, zorg er dan voor dat wanneer je studenten betrapt in een park of op een boot ziet feesten, dat je ze beboet.”

Huilende bruid
Zelf moest Van Beek vanwege het maximum van 50 gasten opnieuw in gesprek met een bruidspaar dat de plechtigheid bij Boutique Hotels Van Leyden wilde vieren. “Zij hebben nu al voor de derde keer hun bruiloft moeten verplaatsen. De laatste keer dat ik haar sprak, was de bruid in tranen. En dat begrijp ik maar al te goed. Na zo veel teleurstellingen besloten zij de plechtigheid maar naar september 2021 te verplaatsen.”

Economie Leiden Coronacrisis


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×