Tasmanpark zo feestelijk mogelijk geopend

De groenstrook tussen de Leidse Zeeheldenbuurt en bedrijventerrein De Waard heet sinds afgelopen zaterdag het Tasmanpark. Tijdens burendag werd het park  – dat tot voor kort als Zeeheldenpark door het leven ging  – geopend door wethouder Ashley North. De opening werd muzikaal omlijst door Jong K&G. Een speciale uitvoering van de Haka, een ceremoniële dans van de Maori,  kon niet doorgaan. Die dans gaat gepaard met veel geschreeuw en dat mag momenteel niet. Wal vertelde Koos Wabeke van het Waka-gezelschap van Museum Volkenkunde hoe Abel Tasman Nieuw Zeeland ontdekte.

In het park waren de hele middag activiteiten voor met name de jeugd uit de wijk. Een poffertjeskraam en een schminktent bijvoorbeeld. De de volwassen wijkbewoners konden onder meer informatie krijgen over het verduurzamen van hun woning.

Bij de opening protesteerden een groep wijkbewoners tegen de aanleg van een fietsstraat door de Tasmanstraat. Volgens hen gaat z’n drukke fietsroute tussen Leiden Noord en de omgeving van de Burggravenlaan met enkele grote scholen voor een gevaarlijke barrière zorgen tussen de woonwijk en het park. Volgens wethouder Ashley North is dat juist niet het geval en wordt het er veiliger op. “We hebben in de afgelopen jaren wel acht onderzoeken gedaan en dit is de beste optie. We hebben de knoop nu dan ook doorgehakt en gaan de fietsstraat aanleggen door de Tasmanstraat.”

Chris de Waard sprak met omwonenden Joshua Luijten, Cor van der Reijden en Chris Zierikzee en ook met wethouder North. Over de fietsstraat en over het vernieuwde park.

https://www.facebook.com/118414648258283/videos/611859819495280

Een deel van de omwonenden ziet de fietsstraat liever aan de andere kant van het park, tegenover de bedrijven. Volgens de gemeente is dat om verschillende redenen onwenselijk. Er moeten dan bomen worden gekapt en ook zou het ten koste gaan van parkeerplaatsen van de bedrijven. De tegenstanders weerspreken dat.

 

Advertentie

Leiden Maatschappij Tasmanstraat wordt fietsstraat


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×