Omwonenden van de Tasmanstraat trekken de rode kaart tegen het besluit van de gemeente om van hun straat een fietsstraat te maken. (Foto's: Chris de Waard).

Raad van State: Tasmanstraat mag fietsstraat worden

Bewoners van de Zeeheldenbuurt in Leiden die het omvormen van de Tasmanstraat naar een fietsstraat bij de Raad van State aanvochten, zijn door de hoogste bestuursrechter in het ongelijk gesteld. De straat wordt daarom definitief het domein van fietsers, waar auto’s slechts te gast zijn. In 2021 stelde de rechtbank Den Haag de gemeente Leiden ook al in het gelijk.

Omwonenden lopen al jaren te hoop tegen het besluit van de gemeente Leiden om hun straat te transformeren tot fietsroute. De straat is te smal voor zoveel fietsers, zo vinden de bewoners. Het is de bedoeling dat de Tasmanstraat een belangrijke extra ontsluitingsroute voor fietsers gaat vormen tussen Leiden Noord en de professoren- en burgemeesterswijk. De leerlingen van onder meer ‘het Stedelijk’ en het ‘Bona’ zullen er naar verwachting volop gebruik van gaan maken.

Rode kaart
“De straat wordt een gevaarlijke barrière tussen de woonwijk en het park”, zo vrezen de bewoners. Volgens verkeerswethouder Ashley North is dat juist niet het geval en wordt het er veiliger op. “We hebben in de afgelopen jaren wel acht onderzoeken gedaan en dit is de beste optie. We hebben de knoop doorgehakt en gaan de fietsstraat aanleggen door de Tasmanstraat”, zei de wethouder al in 2020 toen buurtbewoners bij de opening van het opnieuw aangelegde Tasmanpark ook al protesteerden met het trekken van een rode kaart.

De gemeente is vorig jaar al begonnen met de herinrichting van de Tasmanstraat.

Leiden Maatschappij Politiek Tasmanstraat wordt fietsstraat


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×