De dakloze man sliep lange tijd in de bosjes van het Van der Werfpark. (Foto: Chris de Waard).

Gezondheidszorg Illegalen Leiden wil oplossing voor dakloze Covid-patiënt

Een dakloze man uit Ethiopië die door Leiden zwerft, heeft dringend behoefte aan nazorg na een ernstige Covid-besmetting. Het gaat om een voormalige bewoner (sinds 2013) van de in mei opgedoekte Bed-Bad-Broodvoorziening. “De man heeft in september drie weken lang in het Alrijne Ziekenhuis gelegen met een ernstige vorm van Covid”, schrijft vice-voorzitter Kea Fogelberg van de Stichting Gezondheidszorg Illegalen Leiden (GIL) in een brief aan wethouder Damen en de Leidse gemeenteraad.

Op 22 september werd G. uit het ziekenhuis ontslagen, maar door de omstandigheden waarin hij leeft kan hij zich volgens GIL niet een de RIVM-maatregelen houden. Fogelberg: “Bovendien is hij vermoedelijk niet bekend met de coronagedragsregels, anders was hij niet zomaar de praktijk binnen gelopen.” G. liep op 1 september doodziek de praktijk binnen van zijn huisarts in de Stevenshof. “Hij had koorts en was benauwd”, hoorde Fogelberg van huisarts Zaaijer. “De arts heeft hem in volledige beschermkleding nagekeken en vond hem te ernstig ziek om met normaal vervoer naar het ziekenhuis te gaan. Hij werd met een ambulance overgebracht naar Alrijne Leiderdorp. Ik concludeer dat we hier te maken hebben met een persoon die als gevolg van zijn sociale omstandigheden een gevaar vormt voor de publieke gezondheid.”

Herbesmetting
Fogelberg, zelf ook huisarts, houdt regelmatig een informatie- en adviesspreekuur voor daklozen. Daar bezocht G. haar afgelopen donderdag op advies van de Vrije Evangelische Gemeente (VEG) in Leiden. Hij kwam informeren naar de mogelijkheden voor nazorg. Na zijn ontslag uit het ziekenhuis heeft G. enkele nachten in de schuur van een vriend geslapen. Daar moest hij afgelopen vrijdag vertrekken.

“Hij vertelde dat hij misschien wel bij enkele landgenoten zou kunnen verblijven, maar dat kost geld. Daarom heb ik ervoor gezorgd dat hij vanuit het noodfonds LOF genoeg geld kreeg om één maand ‘huur’ te kunnen betalen”, schrijft Fogelberg verder. Ze dringt aan op een snelle oplossing voor de man die letterlijk met lege handen op straat staat. “Voordat hij ziek werd, sliep hij in het van der Werfpark. Vorige week is gezocht naar zijn spullen die daar in de bosjes waren achter gebleven, maar die zijn verdwenen.

Ook vanuit het ziekenhuis is voor zijn ontslag gezocht naar een plek waar G. kan worden opgevangen. Zonder resultaat. “Er is door het ziekenhuis ook gebeld met de gemeente Leiden, maar daar kregen ze te horen dat hij niet opgevangen kan worden.” Fogelberg kreeg van het ziekenhuis te horen dat G. in strijd met het protocol geen nazorg krijgt. Ook kreeg ze te horen dat herbesmetting niet uit te sluiten is. Bijvoorbeeld omdat G. zich niet aan goede hygiënemaatregelen kan houden. “Op mijn vraag waar hij het toilet bezocht of zich kon wassen toen hij in het park sliep, kreeg ik als antwoord slechts een verlegen gelaatsuitdrukking.”

De SP heeft inmiddels vragen gesteld over de situatie van de man.

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek Bed-bad-broodvoorziening Coronacrisis


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×