Virustest in Leiderdorp: minder besmette Leidenaren. (Foto Rob van Dullemen).

Corona groeide trager, kromp zelfs even in Leiden

De opmars van het nieuwe coronavirus is de laatste week wat afgeremd. Dat gold landelijk, maar nog wat sterker in onze regio. Leiden zag zelfs een lichte daling van het aantal gevallen. Dit kwam vooral door een flinke ‘dip’ in het begin van de week. De laatste dagen lijkt de stijgende lijn echter weer hervat.

Na weken waarin het aantal nieuwe besmettingen in de Leidse regio bijna verdubbelde, zagen we deze week plotseling een lichte daling. Die was volledig te danken aan de stad Leiden, waar nu 239 gevallen geteld werden – twintig procent minder dan vorige week.

Heineken
De daling begon acht dagen na alle ophef over besmettingen bij studentenfeestjes en de sluiting van de verenigingen Minerva en Augustinus. Of de afname van besmettingen inderdaad vooral bij studenten te zien was, is niet zeker. En de vraag is ook hoe lang een eventuele gedragsverandering bij studenten beklijft.

In de buurgemeenten was met 123 positieve tests nog wel een stijging van zestig procent te zien. Elk van de vier dorpen telde een recordaantal besmettingen. Daarbij viel Zoeterwoude het meest op, met achttien nieuwe gevallen. Dat waren er in één week meer dan in de voorgaande drie maanden. Dit hoge aantal komt voor een flink deel op het conto van de virusuitbraak bij Heineken.

Afvlakking
Ondanks recordaantallen aan het eind van de week liepen de besmettingen ook landelijk minder hard dan half september. Na weken met steeds bijna zestig procent groei bleef de toename steken op 36 procent. In GGD-regio Hollands Midden nam de groei af van 73 naar 22 procent – een duidelijke afvlakking.

Bij de grote steden was er ook een duidelijke afvlakking in Amsterdam. Daar was het groeitempo twee weken geleden 67, daarna 24 en afgelopen week zelfs maar 9 procent. In Den Haag en vooral Rotterdam remde de virusverspreiding minder hard af. Daardoor werden de verschillen tussen deze drie steden kleiner. Rotterdam had deze week 291 nieuwe gevallen per honderdduizend inwoners, Amsterdam 290 en Den Haag 271.

Grillig
Landelijk gezien was de afname van besmettingen in Leiden uniek onder de grote en middelgrote steden. In onze regio waren er wel enkele kleinere gemeentes die ook een daling zagen van het aantal nieuwe besmettingen. Zoals Teylingen (van 58 naar 48) en Lisse (van 14 naar 10).

Maar de pandemie verloopt grillig en met een enkele uitbraak kan het beeld in een stad weer compleet omslaan. Dat bleek niet alleen in Zoeterwoude. Ook bijvoorbeeld Katwijk, Noordwijk en Gouda hadden deze week bijna een verdubbeling van het aantal nieuwe besmettingen. Vooral in de kaasstad ging het met 167 gevallen meteen om een serieus aantal.

Ziekenhuizen
Een afvlakking van de groei in besmettingen zou welkom nieuws zijn voor de ziekenhuizen. Zoals gevreesd begint de stroom patiënten met Covid-19 daar flink toe te nemen, zodat andere zorg toch weer uitgesteld dreigt te raken. Landelijk zijn er dagelijks toch alweer dertig tot veertig nieuwe ziekenhuisopnames. De IC’s krijgen er elke dag tien nieuwe patiënten bij. Ook in verpleeghuizen sijpelt het virus vaker binnen.

In de Leidse regio ging het deze week om drie nieuwe ziekenhuisopnames en twee sterfgevallen. De overledenen kwamen uit Leiden en Leiderdorp.

Dit bericht past binnen het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds

Advertentie

Leiden Leiderdorp Oegstgeest Voorschoten Zoeterwoude Coronacrisis De virus-estafette


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×