Burgemeester Lenferink over de gedeeltelijke lockdown.

Horeca zeker vier weken dicht; strengere handhaving regels

Gedurende de gedeeltelijke lockdown die het kabinet dinsdagavond bekend heeft gemaakt, wordt een aantal adviezen van de afgelopen tijd omgezet in verplichtingen. Bijvoorbeeld het dragen van een mondkapje in alle openbare binnenruimtes, zoals winkels.

Update: Inmiddels is duidelijk dat de mondkapjesplicht ingaat op 1 november. tot die tijd geldt een dringend advies.

En daar hoort ook handhaving bij, weet ook burgemeester Lenferink die als waarnemend voorzitter van het landelijke Veiligheidsberaad nauw betrokken was bij de totstandkoming van de vandaag afgekondigde maatregelen. “We zullen dat wel moeten opschalen”, realiseert hij zich. “Maar aan de andere kant zijn de regels nu ook juist weer eenduidiger en daardoor makkelijker te handhaven. Horeca dicht is beter te controleren dan of iedereen zich aan alle regeltjes houdt.”

Chris de Waard sprak na afloop van de persconferentie waarin de gedeeltelijke lockdown werd afgekondigd met burgemeester Lenferink over de strengere maatregelen.

De nieuwe maatregelen moeten er over een week of drie à vier toe leiden dat het aantal besmettingen weer daalt en het virus weer onder controle is. “En dan gaat het erom hoe we er dan mee omgaan. Dat moeten we iets slimmer doen dan de vorige keer, want toen zijn we eigenlijk met z’n allen een beetje feest gaan vieren en dat kunnen we ons dus niet permitteren. We moeten ervoor zorgen dat het virus niet voor een derde keer opflakkert.”

Levenswerk
Voor de horeca noemt Lenferink de nieuwe verplichte sluiting van cafés en restaurants ‘verschrikkelijk’ voor de horeca-ondernemers. “Zeker voor diegenen van wie het hun levenswerk is. Het hakt er natuurlijk enorm in. Lenferink noemt de nieuwe maatregel echt onontbeerlijk gezien de exponentiële stijging van het aantal besmettingen met het coronavirus Covid-19. Naast de horeca gaan ook de coffeeshops weer dicht. Afhalen mag in beide gevallen wel. Voor winkels vervallen de koopavonden en ze moeten om uiterlijk 20.00 uur dicht. Ook mag er ’s avonds geen alcohol worden verkocht.

Maximaal 30 mensen
Andere maatregelen die woensdagavond om 22.00 uur van kracht worden zijn het verbieden van alle evenementen en kermissen, het stil leggen van sportcompetities en het beperken van groepen. Voortaan mag je met maximaal vier personen bij elkaar zijn om bijvoorbeeld te sporten. In zalen mogen voorlopig echt nog maar dertig personen tegelijk samenkomen. Uitzonderingen die de afgelopen periode voor sommige instellingen golden, vervallen.

Mondkapjesplicht
Of het verplicht dragen van een mondkapje in elke publieke binnenruimte ook al meteen van kracht wordt is nog niet helemaal duidelijk. Het kabinet kijkt nog hoe dat juridisch geregeld kan worden. Volgens Lenferink zijn er juristen die bezweren dat het pas kan als de coronawet van kracht is, terwijl anderen denken dat het voorlopig ook wel kan op basis van een noodverordening. “Die zeggen, zet het er gewoon in en dan zien we wel hoe ver we komen”, aldus Lenferink die morgen precies weet waar hij aan toe is. “Dan zien we hoe het precies in de verordening terecht is gekomen.” Als het wettelijk nog niet meteen kan, dan worden er volgens Lenferink afspraken gemaakt met winkelketens en het onderwijs. Die moeten er dan op toezien dat mensen een mondkapje dragen.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×