De markt is sinds afgelopen voorjaar op een alternatieve locatie. (Foto: Chris de Waard).

Gedragsonderzoek GGD: meerderheid mensen blijft niet thuis bij klachten

Bijna twee derde van de mensen in GGD-regio Hollands Midden gaat gewoon naar buiten als ze symptomen hebben die passen bij het coronavirus. Een derde ontvangt zelfs bezoek als er sprake is van coronaklachten. Dat blijkt uit het meest recente onderzoek van de GGD naar het gedrag van mensen tijdens de coronapandemie.

De belangrijkste reden voor het negeren van de landelijk opgelegde regels voor thuisblijven bij klachten, is dat mensen toch boodschappen willen doen of dat er werk is dat niet kan blijven liggen. Ook herkennen veel mensen de klachten bij zichzelf als normaal, waardoor de coronaregels voor hen niet zouden gelden. “Dat zijn mensen die bijvoorbeeld altijd een loopneus hebben en er daardoor vanuit gaan dat ze geen corona hebben”, zegt onderzoeker Christine Hanning van de GGD.


Verslaggever IJsbrand Terpstra in gesprek met GGD-onderzoeker Christine Hanning

Uit het onderzoek, dat begin oktober is uitgevoerd, blijkt verder dat de bereidheid om je te laten testen bij klachten in praktijk lager ligt dan mensen vooraf over zichzelf zeggen. “Op de vraag of je je laat testen bij klachten zegt driekwart van de mensen dat te gaan doen. Maar als puntje bij paaltje komt en mensen klachten krijgen, haalt maar 43 procent daadwerkelijk een test”, aldus Hanning. Mogelijk komt dat door de lange wachttijd die voor een test gold begin oktober. Inmiddels is de testcapaciteit flink uitgebreid en zijn de wachttijden verkort.

Relatief oud
In het onderzoek is verder gekeken naar het welzijn van mensen. Daaruit blijkt dat het aantal gevoelens van angst, stress en somberheid zijn dit najaar weer is toegenomen, net als tijdens de lockdown in het voorjaar het geval was. Deze zomer namen die gevoelens juist af, constateert Hanning. “Maar dit onderzoeks is nog van voor de nieuwste maatregelen van 13 oktober. Bij de volgende meting zijn we dus benieuwd of deze trend doorzet.”

Het onderzoek van de GGD vindt elke zes weken plaats. Mensen krijgen een vragenlijst thuisgestuurd met het verzoek om antwoord te geven op uiteenlopende vragen over gezondheid. De mensen die deelnemen zijn wel relatief oud, meer vrouw dan man en vaker hoogopgeleid, waardoor het niet per se een beeld geeft van de gehele samenleving, zegt Hanning. “Maar het kan wel goed gebruikt worden om bepaalde ontwikkelingen te signaleren.”

Het volgende onderzoek vindt binnen enkele weken plaats. De resultaten daarvan worden over ruim een maand verwacht, waarna duidelijk zal worden wat de impact van de huidige gedeeltelijke lockdown op de gezondheid van mensen is.

Hieronder vind je een selectie van de resultaten. Alles zien? Kijk dan op eengezonderhollandsmidden.nl.

Advertentie

Leiden Maatschappij Regio Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×