Een GGD-medewerker op de Leidse testlocatie. Vandaag een uur eerder naar huis. (Foto: Rob van Dullemen).

Opeens zijn er minder coronaklachten

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus daalt, en niet zo’n beetje ook. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM. De afgelopen 24 uur werden er maar 7776 nieuwe gevallen geteld. Dat is een flinke slok minder dan het record van 11.141 van afgelopen vrijdag. Het wordt ook merkbaar rustiger op de testlocaties. Van wachttijden is even geen sprake meer.

De landelijke daling begon afgelopen weekend. Vanaf zaterdag daalde het aantal nieuw getelde gevallen van Covid-19 elke dag met minstens 400 gevallen. En deze keer kwam die daling niet door een systeemstoring bij het RIVM of een achterstand bij de teststraten. Integendeel: sinds vorige week zijn de wachttijden bij de GGD-teststraten vrijwel verdwenen.

Rust in teststraat
In Leiden en omgeving was de daling in het aantal positieve tests woensdag al ingezet. De laatste dagen gaat het verder omlaag. In de stad werden vorige week gemiddeld 79 nieuwe gevallen per dag geteld, gisteren en vandaag waren dat er nog maar 52. Voor de Leidse regio gaat het om een daling van 127 naar 88, en het GGD-gebied Hollands Midden laat een vergelijkbare daling zien. De telling van 253 gevallen van vandaag was zelfs de laagste sinds 7 oktober.

Intussen is het op de teststraten in de regio opvallend rustig. “We stoppen vanmiddag waarschijnlijk een uur eerder”, vertelde woordvoerder Carin Boon vandaag vanaf de testlocatie in Leiden. Volgens haar is de GGD verrast door het dalende aantal mensen dat zich voor een coronatest meldt. “Zou het door het milde herfstweer komen, of door het thuiswerken en de sluiting van de horeca? We weten het niet zeker, maar deze trend is wel positief.”

Maatregelen
Aan premier Rutte en minister De Jonge vanavond de taak om aan dit positieve nieuws een draai te geven die aansluit bij hun plannen. Er zijn goede argumenten voor extra maatregelen. Want een legertje experts heeft de laatste tien dagen betoogd dat we met een langzame daling van het aantal besmettingen nog tot januari met lege kantoren, horeca en sportvelden zitten én met overvolle ziekenhuizen.

Met extra maatregelen kan die ellende veel korter duren. Als het kabinet vasthoudt aan extra maatregelen, dan moet de boodschap dus zoiets worden als: ‘Kijk, we hebben het virus een flinke tik gegeven. Maar als we een vrolijke kerst willen, dan is er nog een extra harde klap nodig.’ Morgen weten we meer.

Dit bericht past binnen het project “De coronamarathon”, dat wordt ondersteund door het Leids Mediafonds

Leiden Maatschappij Regio Coronacrisis De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×