'Krant zonder Papieren' om aandacht te vragen voor ongedocumenteerden

Het Diaconaal Weekend op 7 en 8 november staat in het teken van ongedocumenteerden in Leiden met als thema dit jaar ‘Laat ze niet vallen’. Voor deze editie heeft organisator de Bakkerij een zestien pagina’s tellende krant gemaakt over het geven van een humaan bestaan aan Leidse ongedocumenteerden.

Diaconaal centrum de Bakkerij vindt dat alle mensen recht hebben op een humaan bestaan en wil dit thema bespreekbaar maken. Daarom hebben ze voor het diaconaal weekend 2020 een krant uitgegeven genaamd ‘Krant zonder papieren’ waarin ongedocumenteerden centraal staan. De themakrant biedt achtergronden, persoonlijke verhalen en boek- en filmtips rond dit onderwerp.


Verslaggeefster Myrthe Koopman in gesprek met Tamara Breton van diaconaal centrum De Bakkerij

Prooi
Migranten zonder verblijfsvergunning, uitgeprocedeerde asielzoekers en andere ongedocumenteerden hebben het gedurende deze coronacrisis namelijk ontzettend zwaar. Ze hebben vaak geen verblijfplaats, geen inkomen en een zeer onzekere toekomst. Hierdoor vallen ze snel ten prooi aan uitbuiters, mensenhandelaren en anderen met een niet zo zuiver geweten.

Moeilijker
De sluiting van de Bed, Bad en Broodvoorziening in mei dit jaar tijdens de eerste coronagolf, maakt het voor de groep ongedocumenteerden in Leiden alleen maar moeilijker. Daarnaast heeft de Leidse Stichting voor Uitgeprocedeerde Vluchtelingen, STUV, zichzelf half september opgeheven.

Per 1 januari 2021 zal de STUV zelfs al haar werkzaamheden beëindigen. Volgens De Bakkerij wordt hiermee alle structurele hulpverlening voor ongedocumenteerden de das omgedaan. Mede daarom heeft De Bakkerij ervoor gekozen om juist nu extra aandacht te besteden aan de omstandigheden van Leidse vluchtelingen die geen recht hebben op een verblijfsstatus.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×