Screenshot tijdens het stemmen (Foto: Lieuwe van Slooten).

Veel handen omhoog tegen begroting Leiderdorp; geen steun oppositie

De programmabegroting in Leiderdorp is afgelopen vrijdag aangenomen, maar heel veel steun was er niet. De voltallige oppositie stemde tegen. Volgend jaar geeft de gemeente meer geld uit dan dat er binnenkomt, maar dat verlies wordt in de jaren daarna gecompenseerd. Dat gebeurt met bezuinigingen in het sociaal domein. Iets waar de oppositie hevige kritiek op had.

Om de begroting voor de komende jaren sluitend te maken zet de gemeente het mes in het eigen vlees. Zo is er minder geld beschikbaar voor welzijnsorganisatie Incluzio en voor Sportfondsen die onder meer zwembad De Does exploiteert. Het is nog niet zeker hoeveel minder die organisaties krijgen. Daar wordt nog over gesproken. Verder is er minder geld voor schuldhulpverlening en het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Onbegrijpelijk
Het zijn volgens de oppositiepartijen bezuinigingen die niet door de beugel kunnen. “Het zijn de instituten en methoden die ons gezond moeten houden tijdens deze roerige tijd. Ze helpen de allerzwaksten te participeren in de Leiderdorpse samenleving”, zegt fractievoorzitter van GroenLinks Bob Vastenhoud.

Hij krijgt bijval van de PvdA: “De onderkant van de samenleving wordt hard getroffen in deze tijd. Het is daarom onbegrijpelijk en slecht dat er op het sociaal domein wordt bezuinigd”, zegt fractievoorzitter Olaf McDaniel.

Lelijk
Volgens verantwoordelijk wethouder Daan Binnendijk (CDA) is de begroting goed te verdedigen. “Ik vind dat we goede keuzes hebben gemaakt. We hebben bijvoorbeeld op schuldhulpverlening jarenlang geld overgehouden”, aldus de wethouder tegen de gemeenteraad.

Voor de oppositiepartijen was het niet genoeg. Zij kwamen met een amendement om de voorgenomen bezuinigingen terug te draaien. Dat wilden ze dekken door de afvalstoffenheffing en de Onroerend Zaak Belasting (OZB) te verhogen. Daarnaast moest er jaarlijks geld uit de reserves bijkomen. Binnendijk vond dat niet verstandig: “Het is lelijk om uit de reserves te grijpen.”

Werkdruk
Over een onderwerp was er wel overeenstemming in de Leiderdorpse gemeenteraad. Dat was een beloning voor de ambtenaren die tijdens de coronacrisis extra hard hebben moesten werken. D66 wilde in eerste instantie de twee gemeentelijke handhavers, de BOA’s, een extra beloning toekennen. Het gemeentebestuur pakt het breder op en gaat kijken of ze niet alleen de BOA’s kunnen belonen, maar alle ambtenaren die de afgelopen tijd een hoge werkdruk hebben ervaren.

Leiderdorp Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×